Monday, December 17, 2012

lawak solat part 1


maghrib tadi lepas solat..aku lepak dengan adik2 kesayangan aku...sembang2 la...ak tanye la adik aku yang laki tu...cite la kem yang dia p aritu..dia ni jenis x suke bukak mulut sangat..tapi mase tengok tv mulut tebukak jugak hehe..pastu die cerite..aku pun terkejut die tibe2 nak bercerite...aku tanya la imam muda ade mengisi pasal ape...cite tentang ape..die pon cite..alkisah cite pertama im mujahid cite:


ade seorang pemuda ni..gaya dia rock3 gitu..name die mamat...die bekenan dengan sorang minah ni dan name die memang minah pon...die pon pergila ke rumah minah untuk meminang minah..arakian die pun mengetuk pintu rumah minah...lalu si bapa yang terjengul keluar..si mamat ni straight to the point je cakap nak pinang si minah...tapi bapa si minah kureng bekenan dengan penampilan si mamat yang rock..rambut panjang ala2 bob marley(tetibe) dan memang x de nampak gaye ustaz gitu ler...lalu serta merta di rejek...

namun mamat tetap x berputus asa...dia pon mai lagi ke rumah minah pada esok harinyerr..

esok hari die mai dengan penampilan yang berbeda..dengan berkopiah dan berjubah segala..ha...dan akhirnya dia diterima menjadi suami kepada si minah...ha Alhamdulillah..hehe..maka bermula la episod suami isteri..

adat keluarga si minah ni deme kena sembahyang jemaah..lalu si mamat berasa cuak dan cakap "minah, abang mane reti jadi imam"..lalu minah cube menenangkan hati si suami yg gundah serta gulana dengan mengatakan "takpa,nanti bapak yang jadi imam"..tiba2 masa nak solat si bapak mintak si mamat yang jadi imam...mamat cuak bukan main..mamat pun bagi la macam2 alasan..ddan akhirnya dapat dia ngelat..minah pon sempat cakap pada suaminya"bang, nanti abang ikut je ape yang bapak buat mase solat nanti taw"..sebab si mamat ni memang x reti solat..hampeh sungguh mamat..

mase solat bila si bapak takbir...mamat pon takbir kuat2...si bapak bermonolog dalam hati cakap "kena rasuk ke menantu aku ni".bila si bapak baca alfatihah kuat2,mamat pon turut serta baca kuat2...

lalu si bapak berasa cuak dan berpaling belakang seraya menjerit kuat2 "woi mamat ko kena rasuk ni!!" terus si bapak lari keluar ikut tingkap dan jatuh ke dalam longkang...si mamat tanpa melepaskan peluang turut ikut serta keluar ikut tingkap dan jatuh ke dalam longkang jugak, lalu mamat tersengih sambil berkata

"oooo macam ni rupenye cara solat ye pak"....
Comments
0 Comments

0 ngomelan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Allah kan ade | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Your Name :)