Monday, December 17, 2012

bicara tv alhijrah:saudara kita di palestin

Point daripada BICARA @ TV ALHIJRAH. Antara point yang sempat ditaipkan ketika perbincangan:

Kalau kita dapat linkkan dua ni, kita makan makanan ni, tapi kita bunuh sebenarnya bunuh orang ni. (Perkaitan antara boikot produk Israel yang terang2 menyokong Israel).

Banyak negara bukan islam, yang boikot produk2 Israel ni. Seorang rakyat di suatu negara tu, menegur secara baik tentang hak bayaran cukai dia. Dia tak mahu kerajaan dia, gunakan tax yang dia bayar, utk sokong Israel.

Ini dia, ini dia duit yang kita belanjakan sebenarnya. Bro Afdlin mengingatkan tentang seorang kanak2 yang ditembak satu di bahagian dada, satu lagi di kepala.

Kita rasa benda ni kecik (tentang boikot), sebab kita sorang yang buat. tapi kalau kita buat? kalau Malaysia buat? Kalau Indonesia buat? Kalau negara lain pun ikut sama?

"Sekarang ni, masa update, "Eh, abang Afdlin kat Israel? An-Nazlah? Google maps patut kembalikan nama Palestin di peta.

"Cukuplah dengan tangisan, we will rebuild Gaza. Samada rakyat Malaysia nak ikut ke tak, itu terpulang kepada anda. Mereka akan terus berjuang."

"Nantikan dokumentari daripada Bro Afdlin Shauki. Bagaiman keadaan pukul 5 di Gaza, pukul di KL, pukul 7 di Gaza, pukul 7 di KL." Kami tidak sabar untuk menontonnya!

"Kita kena fikirkan bagaimana nak bina balik ladang2 zaitun. Banyak kepakaran di Malaysia yang boleh dimanfaatkan."

"Saya selalu dengar lagu tu (Michael Heart, We Will Not Go Down), sebelum pergi ke sana saya dah dengar. bila saya sampai ke sana, baru saya dapat rasakan semangat tu."

Penutup

As-Saff, ayat 14. Sedikit ulasan dari pengacara tentang Kisah Nabi Isa, Wahai orang beriman, jadilah kita sebagai orang yang menolong agama Allah! Wahai rakyat Malaysia! Mahukah kita menolong bebaskan Palestin?





via:aqsa syarif
Comments
0 Comments

0 ngomelan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Allah kan ade | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Your Name :)