Sunday, August 12, 2012

ramadhanku sayang



Assalamualaikum sahabat ku sekalian~

Bulan Ramadan. Bulan penuh keberkatan. Setahun sekali je ada. Namun seringkali disalah anggap sebagai bulan untuk berpuasa semata-mata. Malah sering dipanggil bulan puasa. Memang benar, bulan untuk berpuasa, namun bukan untuk berpuasa semata-mata. Malahan, banyak sangat kelebihan yang ada pada bulan Ramadan! 

Antaranya ialah :

1 - Amalan Sunat

Dalam bulan ini, semua amalan sunat tak wujud. Tapi jangan salah faham, maksud saya, bulan Ramadan ni, kalau kita buat amalan sunat, dapat pahala amalan fardhu! Jangan main-main bro! Amalan sunat, tapi pahala fardhu? Terbaik tu! Bayangkan, kita solat sunat rawatib, tapi pahala macam solat fardhu? Even paling kecil pun, masuk masjid kaki kanan, dapat pahala fardhu! Masya Allah.. Sekadar kita set kan kaki kanan untuk masuk dulu masjid, dah dapat pahala fardhu! WOW! (Tetapi jangan lah lepas ini korang berdiri depan masjid, dan keluar masuk keluar masuk kaki, guna kaki kanan. Dah macam main ting ting dah -.-')

2 - Amalan Sunat (sambungan)

Tak habis lagi pasal tadi. Bagi lelaki, sunnah memakai cincin, korang dapat pahala fardhu. Amacam? Hebat tak? Kalau bab masuk kaki kanan tadi, kita dapat pahala sekali tu je. Kalau cincin? Fuuh… Continous flow pahala fardhu~

Bagaimana dengan wudhuk? Anggota-anggota sunat wudhuk? Bayangkan, kita datang basuh tangan sebelum start wudhuk pun pahala fardhu! Kita kumur pun dapat pahala fardhu! Kita cucui telinga pun pahala fardhu! Lap tengkuk pun pahala fardhu! Ya Allah! Tak nak ke? Time kita ambil wudhuk tu, cuba fikirkan hal ini. Tak ke rugi kalah kita just buat benda wajib? Kan?

3 - Amalan Fardhu

Kalau nak cerita soal amalan sunat, memang tak habis la. Nanti masuk bab makan tangan kanan, masuk tandas kaki kiri, tidur mengiring ke kanan dan baaaanyak lagi. Rasanya korang dah boleh start nampak dah kan? Kelebihan amalan sunat di bulan Ramadan ni. Sekarang kita nak cerita amalan fardhu pula. Tau amalan fardhu tu apa? Amalan wajib la senang cerita. Semua amalan fardhu ketika bulan Ramadan, Allah gandakan 70 kali ganda. Ok kita ambil contoh. Contohnya solat fardhu. Bayangkan, korang solat Zuhur sebagai contohnya. Pahala tu darab 70. Ganas tak? Ye lah, sekali kita solat Zuhur, seolah-olah kita solat 70 kali Zuhur! Ya Allah! T__T

Bayangkan pula kalau kita solat jemaah. Try to imagine. Pahala berjemaah dah 27 kali ganda. Tadi cerita pasal 70 kali ganda sebab Ramadan lagi. Mak aih! Baik nya Allah pada kita.. Rasa nak nangis pun ada kan? Ya Allah, tak tergambar apa yang aku rasa kat hati aku ni dengan kekasih hati bernama Ramadan ni..


4 - Pembacaan Al Quran

Kita baca Quran bulan Ramadan? Pergh takyah cakap laa. Ramadan dan Al-Quran tak dapat dipisahkan, seolah-olah isi dengan kuku, aur dengan tebing, kiri dan kanan, atas dan bawah, depan dan belakang. Boleh kata couple of the life la senang cerita. Ayat pertama pun turun time Ramadan kan? =')

5 - Perihal Syurga Neraka

Tadi dah cerita bab amalan sunat. Dah cerita juga amalan wajib. Juga dah cerita amalan membaca Quran. Nak apa lagi? Oh bab Akhirat? Jom kita selidik sikit, apa istimewa juga bab ini, dalam bulan Ramadan tercinta ini ;)

Tau tak, Allah tutup serapat-rapatnya lah, semua pintu neraka yang ada. Memang rapat habis, sehingga kita tak dapat dengar pun bunyi dan bau pun tak neraka tu. Dan pintu syurga pula dibuka seluas-luasnya! Memang luas habis! Kalau dunia kita, pintu ada sekali dengan engsel. Tak terbayang macam mana pintu syurga. Syurga tu 500 tahun perjalanan pun dah boleh bau, apatah lagi kalau kali ini, pintu dah dibuka seluas habis! Ya Allah! Nikmat syurga tak dapat rasa lagi ni… Azab neraka je asyik terbayang T__T

Banyaaak lagi yang ada bulan Ramadan ni. Dan jeng jeng jeng.. Yang terakhir! Cukup la ENAM benda yang best saya tulis mengenai Ramadan ye? Bukannya dah habis, cuma saya ambil mana yang penting dan obviously obvious :P


6 - Malam Seribu Bulan

Haaa… Jeng jeng jeng.. Ni paling awesome. Nak tau apa? Cuba teka? Ada yang dah boleh agak dah apa kan? Apa lagi kalau bukan Inche bernama Lailatul Qadr itu! YEAH! Tau apa itu? Malam lailatul qadr ialah malam special, sangat special yang Allah bagi kat kita, di mana malam itu lebih baik daripada 1000 bulan. Hebat kan? 1000 bulan dah 83 tahun, 4 bulan.. Siapa yang agak-agak kat sini, sedang membaca mesej ini, dia berumur lebih daripada 83 tahun? Ataupun dia dah beribadah lebih 83 tahun? Sila angkat tangan..

Kan? Bukannya senang kita nak dapat amalan ibadat yang sama macam ibadat 83 tahun, 4 bulan! Ya Allah! Best wuu.. Ye lah, umat kita tak macam umat nabi terawal dahulu. Umur mereka beribu tahun kan? Umur umat Nabi Muhammad SAW pula lebih kurang average 63 tahun.. So logiklah Allah bagi kita malam sebegini kan? Supaya bila sekali kita beribadat di malam Lailatul Qadr yang sangat special itu, dah macam 83 tahun. Kalau 10 kali (10 tahun Ramadan), lagi la.. Dah macam 830 tahun. So fair kan? :)

Tau tak macam mana nak dapat malam ini? Tahu? Takpe saya nak menulis juga. Saya memang gila menaip ;) Semoga bermanfaat lah, insha allah.. Ok kembali ke jalan cerita tadi. Mana nak cari malam Lailatul Qadr? Mudah je. Dalam hadis ada cerita. Malam Lailatul Qadr ini, terletaknya pada 10 malam terakhir Ramadan. Which means 20 hingga habis Ramadan. Kan? Dan ada hadis yang kata, malam-malam ganjil. Kan?

Well, saya bukanlah pakar hadis dan dalil semua ini. Jadi simple je cara saya nak ajak kawan-kawan semua. Kita ambil yang paling koman. 10 malam terakhir. Ganjil ke tak, saya tak tahu. Even kalau bukan malam ganjil pun, well sebagai contoh, kat Malaysia sedang menjalani malam ke 24 Ramadan, sebagai contoh. Tetapi kat negara lain, kan tarikh Ramadan mereka berbeza. Kan? Kita malam, mereka siang. Ada yang sedang mengalami petang. So, apa kata kita 'attack' je 10 malam terakhir. Tak kira malam ganjil atau tidak.

Tips? Kita iktikaf je.. Tak susah. Siapkan barang-barang seperti bantal, selimut, tuala dan berus gigi sekiranya perlu, kemudian boom.. Bertolak ke masjid atau surau berdekatan. Dah masuk, jangan lupa, masuk kaki kanan. Kan pahala fardhu di situ :) Kemudian niat iktikaf.. Pahala continously masuk, selagi mana kita berada dalam masjid itu, even kalau sedang tidur pun. Masya Allah~

Jangan lupa, lagi best kala solat sunat taubat dulu 2 rakaat sebelum tidur. Mana lah tahu kan. Tak bangun-bangun dah ke.. Lagipun sentiasalah jadikan mode kita dalam keadaan taubat, insha alllah.. Dah tu, tidur.. Insha allah mudah bangun, kalau betul betul yakin

(Tips bangun tidur. Cuba kira gandaan 90 minit daripada waktu kita tidur, untuk menentukan pukul berapa yang sesuai untuk kita bangun. Contohnya tidur pukul 12 malam. Kita boleh bangun tidur pukul 1.30 pagi, atau 3.00 pagi, atau 4.30 pagi atau 6.00 pagi. Better bangun 4.30 la kan. Sebab nak tahajud tadi)

Kalau kita miss tahajud, dan dah masuk Subuh, at least kita tak terlepas solat Subuh berjemaah. Confirm la akan ada jemaah yang kejut kita. Tak kan lah tak kejut kan? Wallahualam. Harap-harap dikejut la haha..

Hmm.. Rasanya setakat situ je lah perkongsian kita pada kali ini. Cukup la rasanya, insha allah. Semoga apa yang saya tulis, dapat jadi motivasi dan peringatan untuk kita semua. Saya kongsi bukan maksudnya saya ini ialah yang terbaik, tetapi sebab saya yang perlu banyak belajar lagi.. Insha allah, semoga bermanfaat untuk semua, amin!

p/s :

Dah jelas kan tadi, kelebihan Ramadan.. So no wonder la, sahabat-sahabat Rasulullah SAW dahulu majoriti menangis, bila Ramadan semakin berakhir.. Ramadan yang sangat berkat! Bayangkan lah! Semua info yang saya dah tulis kat atas tu.. Bulan lain mana dapat! T__T

Umar Al-Khattab pun cakap kekasihnya ialah Ramadan.Malah Rasulullah pernah bersabda..

"Sekiranya umatku dapat melihat kelebihan ramadan, nescaya mereka akan berdoa supaya setiap bulan dalam setahun itu ialah Ramadan"

Lebih kurang begitu lah. Macam saya katakan tadi, saya bukanlah pakar hadis.. Saya hanya menyampaikan sahaja.. Well, sedih kan Ramadan dah nak habis . Selepas ini tiada lagi ganjaran macam ini Allah akan beri kepada kita. Syaitan pun akan dibebaskan semula (CEH!) dan banyak lagi la perkara tak best akan berlaku.

So why not kali ni kita hargai Ramadan sebaiknya, sebab tahun hadapan belum tentu kita akan dapat Ramadan itu lagi.. T_T Selagi kita masih sempat, jom hargai sebaiknya.. Walaupun raya orang akan bergembira, why not kita jangan gembira sangat, sebab hakikat sebenarnya, kita sudah habis Ramadan. Bukanlah saya nak suruh anda bersedih ketika Aidil Fitiri. Tetapi nak cakap yang jangan gembira raya itu ialah kerana kita happy Ramadan sudah habis. Kita happy sebab dah tak perlu puasa di waktu siang. Kita happy sebab kita dah boleh melantak di pagi hari. Jangan oh jangan.. Cukup lah sekadar happy kerana kita berjaya menundukkan nafsu syahwat kita. Happy kerana kita berpuas hati dengan amalan Ramadan kiat (kalau kita beramal la.. T_T)

Jadi cukup la. Sebelum saya mengundur diri, pesanan.. Jangan lupa puasa 6 hari sunat di bulan Syawal nanti ya? :)

Assalamualaikum..

"Dakwah di mana-mana sahaja yang termampu, insha allah"
Comments
0 Comments

0 ngomelan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Allah kan ade | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Your Name :)