Sunday, February 5, 2012

kata-kata semangat!!





Antara tips bagaimana mahu menyusun masa dengan baik adalah,
dengan tahu apakah matlamat hidup kita.

Yang tidak tahu matlamat, memang tidak
akan menyusun mas
anya dengan baik

by: bro Hilal asyraf



komen aku: kate2 ni memang buat aku sentap dan sangat bes.
kalau kita betul2 la sedo dan tahu serta faham apa tujuan kita ni dihidupkan di muka bumi Allah ni...iaitu untuk beribadat (boleh rujuk surah 51:56) dan menjadi khalifah di bumi mesti kita dah susun jadual kita tu tanpa buat perkara yang sia-sia sebaliknya banyakkan buat perkara yang berfaedah serta mendekatkan diri kepadaNya..ni aku cakap untuk diri aku la dulu sebab aku akui aku memang suke beno buat perkara lagha weh...sob3..ok...ak faham mungkin antara kita memang suka sangat nak wat lagha2 ni seperti tgk movie or pape je la...tapi jangan sampai ibadah yang wajib pon kita duk lengah....MIKIOR LE ADAKAH LAGHA TU YANG AKAN JADI BEKAL KITA AKHIRAT KELAK ATAU AMAL KITA....MIKIOR TU PON DA OK....ak faham la weii jiwa muda kita2 ni...tapi agak2 a...kan,,aha...antara perkara faedah yang aku nak suggest supaya kita ni lebih sibuk dengan kebaikan ialah......:



1) join bulatan gembira....
ni la IBU SEGALA KEBAIKAN....ha bila join bulatan gembira insya Allah pastu kome akan terjebak dengan banyak lagi perkara faedah yang lain seperti join program, ceramoh,riadhah,mutabaah dan macam2 lerr...join la dulu maleh nak cite hehuheue





2) berblogging cam aku ni ha
hehe...tapi pastikan setting niat dulu elok2...blog pon agak2 la...moga beri manfaat untuk orang laen jugak..kan kita nak jadi orang yang beri manfaat
untuk orang lain ye dak? ni pon salah satu saham akhirat




3) baca buku
aku suggest buku terbitan telaga biru sebab buku terbitan depa ni suma bes2 stakat ni aku beli...tapi tak la aku rigid terbitan ni ja...kalau boleh baca la buku yang boleh menambahkan ilmu serta pahala....aku suke baca buku karya us pahrol juoi, ustaz zaharudin. bro hilal bes...buku kak ha...buku tokoh2 islam...bes...kalau dulu layan manga,URTV,hai segale bagai tu...ape tah pekdah..jadi jom ubah slow2..paling bes bace solusi la..memang pergh..



4) qailulah
hehehhe....tido siang...rasulullah SAW tido setengah jam ja...tapi aku kadang pi balun ber jam2...hehehe...tapi dengan niat dapat bangun tahajud malamnye..

aku rase itu je kot..sebab aku x da idea dah...maaf kalau penulisan ini hanya picisan bagi kome...tapi ini apa yang aku rase dan aku lalui...tapi aku manusia biase terkadang aku x buat pon ape yang tulih ni...tapi janji jangan tinggal terus....kita manusia ni usaha...sebab Allah tengok usaha bukan hasil...aha...sekian saja assalamualaikum...^^


Comments
0 Comments

0 ngomelan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Allah kan ade | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Your Name :)