Thursday, March 31, 2011

alahai obah...

salam...aha tetibe rajen balek update..tapi aku kalu update ak maleh nak kabo orang...pandei2 le ampa..(bajet kome nk sgt bace dok?hoho) hmm harini aku tetibe terdorong,terlorong nak cerite pasal satu habitat atau tabiat aku yakni..penah tak kome rase 1 hari tu kome banyak sangat buat dose,khilaf, salah..pastu duk temenung sorang2 mikior balik salah2 yang kome buat..ape kome2 ni,,.diri aku ni ha!bak kate orang malayan union...muhasabh diri la kan...ha..aku kalu jadi gitu aku suke pasang lagu bagi feel2 gitu kan pastu cam mengalir la kan ayor mate..rase tenang je hati..kome penah x buat gitu???rase syahdu sangat...antare lagu yang buleh menggugurkan ayor mate gadis aku antarenye setakat ni ialah lagu WALI BAND tajuknye TUHANKU...ni liriknye

:102:moh hayati:



Tuhan dengarkan aku
Ku memohon kepadaMu
Kuangkat tanganku
Kulafaskan lidahkuMenyebut namaMu Tuhan
Tuhan lihatlah aku
Kuberserah kepadaMu
Kuletakkan keningku bersujud padaMu
Ampuni dosa-dosaku
Tuhanku jangan ambil nyawaku
Sebelum ku dekat denganMu
Tuhanku siapkan duniaku‘
Tuk nanti tiba akhiratku
Berapa nikmat yang t’lah Kau beri
Berapa yang t’lah aku ingkari
Masih pantaskah sujudku padaMu
AKU MALU AKU MALU…


ALLAH..memang lagu ni sangat2 menusuk kalbu...tambah part las tu aku malu aku malu..sedih sangat...memang malu....dah la banyak buat dosa...amalan x banyak mane...tapi dalam doa sibuk meminta itu ini itu ini..kalau x termakbul rasa putus ase dah nak beribadah padahal ALLAH x pernah putus asa bagi nikmat pada setiap hambanya..malunya aku...layak ke jadi hamba..ALLAH...bile hayati setiap bait2 tu..aku rase syahdu sangat sebab tu la ape orang cakap..rasa dalam jiwe aku..

:102:ha ni lagu kedue:

Jika Terakhir Buatku
Artis: Saujana Album: Nota Cinta

oh Tuhan hambaMu ini kekeliruan
sukar mencari jalan yang benarkerna dipaut hasut dunia
mencintai yang lain lebih dariMu
oh Tuhan hidayahMu pernah hadir
hingga kering air mataku menitis
namun terkadang aku berpaling
kerna mengejar nikmat dunia sementara
hari ini ku bimbangi
jika terakhir hidupadakah lagi subuh esok
untukku bernafas
dan sujud mengabdi
padaMu oh Tuhan
berikan daku kesempatan
menebus kesalahan lantaran dosa dan noda
dan sengaja melupakan Mu hadirkan damai sebelum di hujung nafasku
hanya padaMu Tuhan
oh Tuhan berikan daku petunjukMu
untukku meniti ke jalan redhaMu
izinkan daku mengulangi janji-janji yang baru
taubat nasuha setulus untukMu
oh tuhan...
hanya kasihMu Tuhan
ampunanMu ku damba

Lagu:Putra Aiman/Mustaqim
Lirik: Putra Aiman/Mustaqim

ha...lagu ni pon sangat menyentuh kalbu aku...aku mesti pasang lagu ni kala tengah down ke..rase sesalan dalam diri ke..sedih sangat bile hayati liriknye..pernah hadir hidayah...tapi terpaut pada dunia..ALLAH...kuatke aku nak hadapi dunia yang sangat2 menggode ni..kuatkan hati kami umat islam ya RABB...yang sedih part jika subuh terakhir buatku..bile2 je kan nyawe tu boleh ditarik..sempat ka nak menebus dosa noda...rase syahdu sangat lirik die andai subuh tu terakhir buat aku...memang terkesan...


:102:ni lagu ketige:



kesenangan yang datang,
tak akan selamanya
Begitulah selepas susah ada kesenanga
nSeperti selepas malam datangnya siang
Oleh itu waktu senang jangan lupa daratan
Gunakan kesempatan untuk kebaikan
Sebelum segalanya terlepas dari genggaman
Kelak menyesal nanti tak berkesudahan
Apa guna sesalan hanya menekan jiwa
Jangan difikir derita akan berpanjangan
Kelak akan membawa putus asa pada tuhan
Ingatlah biasanya kabus tak berpanjangan
Setelah kabus berlalu pasti cerah kembali
Ujian adalah tarbiyah dari AllahApakah kita ?
kan sabar ataupun sebaliknya
Kesenangan yang datang selepas kesusahan
Semuanya adalah nikmat dari tuhan





aku suke jiddan bangat lirik die yang penuh dengan kata2 hikmah yang terkesan di lubuk sanubari aku..setiap bait kene je dengan diri aku di kale aku tengah down tengah ade masalah banyak...terus sejuk je hati bile hayati lirik2 die..tambah2 mase aku fail ujian kerete dulu...ak putus ase bebeno...mane x nye 4 kali weh...ase putus ase...tbe2 aku nak pasang lagu ni dan tros aku rase ade sesuatu hikmah yang ALLAH sembunyikan tapi belom aku nampak lagi...dan sekarang berkat kesobaran aku aku da lulus test..ALLAH nak didik sifat sabar dan jangan putus ase dalam diri aku sebenanye..terime kasih YA ALLAH.........kite ni hidup bile ditimpe masalah...kalau orang ckap sabola adela hikmah tu...janganla kite p maroh die balik...alih2 mende yang same...sabo ade hikmah sabo ade hikmah..tgk2 x de hikmah pon...tapi sebenanye kite ni kene banyak sangke baek dengan ALLAH..sebab setiap musibah tu kite kene cari jugak hikmah walaupun die sekecil2 perkara pon..sbab bile aku buat camtu..

aku x kan rase sangke buruk terhadap ALLAH dan aku rase tersembuh sendiri dari masalah yang aku hadapi tu...alhamdulillah...lagi satu part ujian adalah tarbiyah ALLAH..memang betol setiap ujian tu adelah tarbiyah,didikan ALLAH pade kite supaye kite sabo..sebab ade satu quote ni bilang....makin tinggi iman seseorang..makin kuat die duji..haah memang betol..orang yang beriman ni sangat juat diuji...bile diuji mestile die kembali pada ALLAH kan?/jadi die sangat berunutngla sebab makin hampir pada ALLAH...makin ALLAH INGAT DIE makin ALLAH SAYANG DIE...bertuahnye dapat jadi gitu...kalau la kite ni asik hidup dalam zon selese..bahagie..tu pon ujian...ujian bile mane kite senang sume tu adekah kite ni ingat pada ALLAH atau dok leke dengan duniawi nih..ha..dalam kesenangan pon ujian kan?hmmm...

aha...aku da x ingat ape lagi lagu2 yang boleh menyentuh naluri keibuan aku ni ewah wah tetibe...aku akui aku memang suke dengo lagu korea..tapi nasyid la paling menenangkan jiwe aku....tapi sebenonye ketenangan yang lebih tenang ade bile dengo AYAT-AYAT SUCI AL-QURAN...lagi tenang..tambah2 bile imam tu sebak bile bace...ALLAHUAKBAR....tapi aku bebel atas ni sume fes kali ditujukan opkos untuk diri aku ni ha yang banyak amat beno kekurangan...moh la kite muahsabah balikk....muge ALLAH teguhkan hati kite..tabahkan hati kite..amin....ok aku nak buat assigment(yele tu)...warhhh!!!jumpe lagi:face75:




:102:

ISLAM

salam..wush da lame x update blog..itulah aku yang pemaleh..padahe ade je mase terluang-muang...tapi perasaan maleh menghantui diri inih...ish3..arakiannya assigment tinggal 2 ketol je lagi untuk disiapkan..ohoh!tadi aku mengambil kesempatan yang ado lalu lalang kt deviant art and terjumpa mende ni...check it out jap!







ni pulak pasal orang atheis yang selame ni dok bepegang pade kepercayaan x de tuhan...tapi akhirnya depe mengakui ade sesuatu yang mencipta di sebalik sesuatu..subhanallah...



sile la kome tengok!!aku x taw nak cakap ape sebab da ngantuk..a..ak...aku...zzzzzzzzzzzz

hahha padan muke x nampak...sile bukak link ini dan ini

Monday, February 7, 2011

tips-tips berblog dan karena ape kite berblog??

salam di kala malam sudah berlarut...aku kebusanan :face50:taktala sedang memprektis untuk presentation esok hari maklumlah aku bukannya petah berkata2 bak popcorn yang aku dah jarang makan..jadinye mlm ni aku amatla berminat nak post satu entry yg agak sensitip bagi para blogger..x taule sensitip beno ke dok ye dok:face70:>???






marcapada kini :face50:aku melihat fenomena anak muda mudi remaja remaji semakin ghairah:131: berblog selain dari bersosial di laman sesawang yg x de sawang sebab acapkali dikunjungi oleh manusiawi...macam2 jenis blog aku tengok setelah aku melalu-lalang..ade yang suke luahkan curahan jiwe(macam diary la kan) :face56:ade yang tulih pasal kegiatan diri(buat gapo hari tu,tulat semalam dan seploh tahun yg bakalan datang) ade yang buat pasal tutorial,islami,dan bebagai lagi lah!hatta yang mengsepraiskan aku adelah budak umo dajah lime pon da pandai beblog dan matang juger penulisannye...ohoii..hebak!anak muda sekarang...memang maju bertapak2...tapi sadarkah kite..penahkah betanye pade diri.."eh2 jap meon!pesal ko tibe berblog??" aku malas nak bebel panjang...:13:jadinye aku lalang di blog brohamzah ni..aku tejumpe kenape kite berblog actually blog bro ni cite pasal tips2 berblog..tapi ade kait la dengan ape tujuan berblog sebenaqnya..dan mestile nasihat ni khasnye ditujukan paling2 utk diri aku yang kadang2 bukan kadang2 jarang2 eh bukan jarang2 tapi berkalang2 kemende tah byk kali tesasar niat nak berblog...wokeh jom check it out!(RUGI WO KALO X BACE!)








Rangkaian & Jaringan Blog yang bermanfaat

Tips Berblog – Agar Ia menjadi amalan soleh

Dengan nama Allah SWT, saya kongsikan sebagai peringatan buat diri dan juga manfaat buat kita semua. Sekiranya ada apa-apa yang kurang, mohon diteguri dan ditambah. InsyaAllah.

:34: Niat dan cetusan hati

Perkara utama yang harus diselidiki dan cermati dalam berblog ini ialah NIAT asal kita. Soal diri dengan jujur, ikhlas dan tanpa berpura-pura.

“ Wahai diri, untuk tujuan apakah aku berblog ini?,” Bermonologlah dengan diri dengan sebenar-benarnya. Pertanyaan ini sangat penting, agar kita benar-benar jelas akan matlamat, tujuan dan objektif kita membina, membuat dan berblog.

“ Alah, benda-benda macam ini pun hendak kena berniat baik ke?,”

“ Remeh temeh je ini,”

Saudara, kerana perkara remeh temeh la ramai yang tersasar jauh. Indahnya Islam, soal niat yang kecil ini menjadi perkara utama dan asas dalam beramal.

Ayuh saudara saudari, kita buat satu anjakan yang baru. Kita niatkan dan tajdidikan niat kita semuanya. Jika kita punyai blog, website dan apa jua platform di alam maya ini semuanya adalah untuk dijadikan ubudiyah kepada Allah SWT. Semoga amalan ini didepani dengan nilaian syara. Dalam soal ini, motto hidup saya tidak akan pernah berubah buat selama-lamanya iaitu : “ Syara sentiasa dihadapan, Allah is number One!,”

(yang ni aku coba muge istiqomah...kadang2 lari jugak..uhuhu...tapi memang patut pon berdakwah pakai blog...nanti kene tanye balik wo mase kat akhirat,ha..guane nak jawab..aku coba!obah boleh!)


:34: Konsep dan Tema blog kita

Baik, seterusnya kita sembang-sembang pula soal yang tidak kurang pentingnya iaitu konsep dan tema blog kita. Inilah sebenarnya kekuatan blog seseorang.

Konsep dan tema yang diketengahkan. Ada orang, tema blognya ialah perkongsian dan catatan kehidupan sehariannya. Ada pula, menjadikan blognya medan untuknya membuat analisis isu-isu semasa, malah ada juga tempat ia berkongsi resipi-resipi masakan. Terpulanglah kepada kita. Yang penting, kita selesa, tenang dan suka akan konsep serta tema yang kita bawakan itu.

Banyak sebenarnya yang boleh kita kongsikan dalam blog : Hasil karya penulisan kita seperti cerpen, puisi, sajak dan sebagainya. Gambar-gambar yang ditangkap secara kreatif, catatan pengalaman kembara, kisah-kisah kehidupan yang membangkitkan motivasi diri, berita-berita dunia dan fakta-fakta yang jarang-jarang diketahui umum.

Nah, anda macamana pula? Sudah ada konsep dan tema blog anda?

(eh bro tanye aku lah!tah la cam x de konsep mahupon tema..macam2 kot...kene mikior dulu nih..ish2 obah oi)


:34: Rekabentuk, susunatur dan antaramuka Blog

Selalu kita dengar, fisrt impression atau pandangan pertama itu akan memberikan satu persepsi terhadap sesuatu yang kita lihat. Hal ini, sama dengan blog kita. Tidak dapat dinafikan, rekabentuk atau interface blog kita memainkan peranan yang sangat-sangat penting agar ia kelihatan menarik, smart dan memberikan satu impak yang berbekas pada pandangan seseorang.

Begini, blog kita ini umpama rumah kita. Seumpama, pondok tempat kita berteduh dan berehat. Bayangkan kalau pondok kita yang kita diami itu kemas, cantik, selesa dan indah. Tentu, kita suka bertandang dan tinggal di situ walaupun kadar tempoh yang lama. Bak kata orang , “kalau hati sudah terpikat, tinggal selama-lamanya pun tidak mengapa.”

Saya selalu menjelajah dan melayari ke alam maya untuk melihat blog-blog yang ada. Di sana, terdapat berpuluhan ribu malah mungkin jutaan blog yang pelbagai. Dengan template serta warna dan corak yang pelbagai – dunia maya ini dihiasi dengan blog-blog yang berbeza dari segi rekabentuk, konsep, susunatur dan sebagainya.

Bagi saya, blog yang baik adalah blog yang sedap mata memandang. Simple, kemas, pemilihan warna yang baik, tulisan yang mudah dibaca, mesra pengguna dan wujudnya interaktif antara pemilik blog dan pembacanya.

Bagi saya, terdapat beberapa blog yang sangat saya suka dari aspek persembahan interfacenya. Contoh seperti INI , INI , INI dan INI. Macamana? Apa pandangan anda?- Apakah persamaan antara keempat-empat blog atau website yang saya nyatakan ini? Soal cepu emas hari ini.

(aku rase blog aku girly bro!hehhe tahle tibe2 nak ala2 cute gitu..cute islamic..ha?peghasan le awoi oiiii..insha ALLAH!)


:34:Penggunaan bahasa , intipati dan prinsip asas

Seterusnya, aspek yang penting ialah penggunaan bahasa yang menjadi medium perantaraan antara penulis blog dan pembaca blog. Bagi saya, tulisan yang dipamerkan harus tulisan yang menggunakan bahasa baku yang tinggi. Maknanya, betul dari segi penggunaan bahasanya dan tidak terlalu “pasar” corak penggunaanya.

Jika boleh, elakan penggunaan bahasa pendek atau ringkasan yang sukar difahami. Kekadang, bahasa-bahasa sebegini akan menjemukan dan membosankan sesiapa sahaja untuk membacanya. Latihlah diri untuk menggunakan perkataan yang penuh ejaannya dan bahasa yang betul. Saya yakin, kita akan berpuas hati dengan perkongsian dan tulisan yang kita gunakan dalam blog nanti.

Di samping itu, kita nukilkanlah ia dengan bahasa jiwa dan bahasa hati. Tulislah dari lubuk hati dengan kerelaan hati dan kongsikan ia dengan jujur dan ikhlas. Inilah kekuatan bahasa yang tiada tandingannya.

Bak kata orang, tulisan yang ditulis dari hati akan jatuh menyimbah ke hati jua. (‘’,)

Intipati dan pengisian blog harus menjadikan Al-Quran dan As Sunnah sebagai rujukan utama. Ini adalah soal prinsip, pegangan dan maruah kita sebagai seorang muslim mukmin. Tidak dapat tidak. Ajakan kepada kebaikan, kebenaran dan kesolehah harus mendominasi seluruh artikel-artikel, video-video, kata-kata hikmah dan apa jua yang kita letakkan di blog kita.

Sehinggakan apa yang kita sembangkan juga sekiranya boleh, kita tarbawikannya sehingga ia menjadi indah, membahagiakan dan molek pada pandangan sisi syara’. InsyaAllah, jika inilah yang kita lakukan – masyaAllah – rahmat Allah SWT ke atas kalian.

(aku memang paso bebeno...blog aku ni perok+ganu+korea hhhoho pasan gile! tapi aku coba gak..tapi yg penting orang pehe la bile bace..yeke kome pehe?)

:34: Sentiasa konsisten dan istiqamah

Selalu juga, kita menyebut : “ Mudah sahaja untuk memulakan sesuatu, tetapi hendak kekalkan ia untuk satu tempoh yang lama adalah cabaran yang sangat besar dan tinggi.”

Begitu juga dalam soal memaintainkan blog ini. Mudah sahaja untuk membuat blog, tidak sampai sejam pun. Tut..tut sudah siap. Yang sukarnya ialah untuk mengekalkan kadar pengisian blog kita secara berkala.

“ Tiada masa”
“ Sibuk memanjang”
“ Banyak kerja”

Inilah jawapan kegemaran saya dan kita semua apabila berhadapan dengan sesuatu yang menuntut komitmen peribadi. Memang dah tersedia jawapan ini sejak dahulu lagi, namun adakah ini sahaja jawapan yang kita sediakan untuk melakukan sesuatu yang akan menjadi bekalan amalan soleh kita?

Jika matlamat, objektif dan tujuan kita jelas, maka tunggu apa lagi? Kitalah yang akan berusaha mencari masa dan waktu untuk memberikan usaha yang terbaik. Semuanya kembali kepada kita. Dalam soal ini, cadangan teman-teman saya kepada saya dalam soal mengemas kini blog ialah :

Pertama, Ikhlaskan hati untuk mengemaskini kerana Allah SWT

Kedua, rancang dan susunlah waktu pemberian Allah SWT. 24 jam itu hargailah dengan bersungguh-sungguh

Ketiga, Disiplin, disiplin dan disiplin. Saya banyak belajar tentang ini melalui penulisan di blog. Semoga Allah permudahkan urusan saya.

Teringat pesanan sahabat saya, Hilal Asyraf :

“Kita sebenarnya mempunyai masa. Tetapi kita hanya tidak menyusunnya. Kita sebenarnya mempunyai masa. Tetapi kita tidak merancangnya. Akhirnya kita menyatakan, "Tak ada masalah."

Katanya lagi yang membuatkan saya tersentak : “Pokok pangkalnya, hendak menjadi seseorang yang hebat, dalam apa bidang pun, perlu pada disiplin. Ini adalah disiplin untuk mereka yang hendak menjadi unggul dalam medan ini.”

(ha yang ni aku x bape beno sebab aku ni pemaleh orangnye tahu menghias je..bukan pe bile hias ase pueh...hoho..aku coba jugak ni! tapi aku suke bebebno meng kopi pasta..haiya!)


Terima kasih dan syukran buat HA kerana banyak memberi dorongan, sokongan, motivasi, nasihat dan inspirasi dalam soal ini.

Penutup – Komentar seorang hamba

:64:- Saya belajar dan memahami tentang masa dan waktu daripada penulisan blog ini. Belajar berdisiplin dan menghargai setiap waktu yang dianugerahi oleh Allah SWT kepada saya.

:64: Blog adalah medan berubudiyah kepada Allah SWT. Kelihatan ia masih lagi menjadi sesuatu yang asing dan aneh di dalam masyarakat. Jika matlamat dan objektifnya jelas dan nyata – saya sangat-sangat yakin dunia Blog akan menjadi medan menyolehkan manusia untuk kembali tunduk serta taat kepada Allah SWT.

:64:- Semoga, berkurangnya blog-blog yang banyak mencaci, menabur fitnah, melebarkan berita-berita berbau kerosakan dan meleburkan keimanan yang bertapak dihati manusia. Saya sedih melihat blog-blog yang dipenuhi dengan aksi-aksi dosa, maksiat dan noda. Tercalar dan terguris kejernihan hati yang suci si pemilik blog dan mereka-mereka yang singgah “terbaca’ intipati blognya.

:64:- Ya Ilahi, ampunilah kami akan kejahilan kami. Semoga kami terus berada dalam payungan rahmat-Mu di dunia alam maya yang tiada sempadan ini, dunia fana yang sementara ini dan alam akhirat nan kekal abadi.


jadi pendapat kome guane:9:??tanye diri balik wei ape tujuan berblog???adekah untuk berkongsi cerite??bergosip??promosi diri??berdakwah??atau ape2 aje???nasihat ni untuk diri aku..:face46:dan aku cuba untuk berblog dengan cara yang betoi walo kadang2 x betoi jugok..isk3..dan semuge kite dapat amalkan tips2 berblog ini worait??insha ALLAH..

Sunday, February 6, 2011

ini blog masih dalam pembinaan ma...




salam..simplethumbsdown ja harini sebagaimana simplenye perasaan aku taktala kaki hinggap di maktab sultan mizan inithumbsdown...aku homsikhome yang teramet..tapi aku pendamkan dek x mau emosi menyelubungi diriku hinihthumbsdown..tolongla obah janganla merepek sebab straigh to da point aku nak habaq mai bahawasenye blog ni masih dalam pembinaan..aku x taw la sampai kapan duk dlm pembinaan tapi entry sikit jeee...aku pemaleh nak nulih(memang x reti tulih bebeno)tapi ghajin menghias walau diri sendiri x reti berhias..ohohoho..tibe je kan nak gitau padahe x de sape poon heran aku update ke dok..ok la x larat nak nulihthumbsdown(padahe bape ketol je ayat aku nulih)salam^^

Saturday, January 29, 2011

yorobun hanguk eo gongbuhaejuseyo 2


salam pak incik mak incik kak incik bang incik serte sekalian incik d seluruh alam buana ini..hoho

hari ni kite sambung lagi pelajaran hangul:130: kite ye!kalau kome ade sebarang teguran kut2 le salah ape yang teman habaq ni...habaq mai la no....ok:face55:..



:64:yeorobun=everyone
:64:1-hana/il,2-dul/ee,3-set/sam,4-net/sa,5-daseot/o,6
:64:yeoseot/yuk,7-ilgop/chil,8-yeodeol/pal,9-aihop/gu,10-yeol/sip
:64:yeogi-sini
:64:igo-ini
:64:chinan chingu=kawan rapat
:64:chingu=kawan
:64:shillah=suami
:64:yaakun=tunang
:64:aniyo=mane ade/bukan le
:64:mari kwn2 kte blajo bhs korea=yorobun hanguk eo gongbuhaejuseyo
:64:busunsuriya??=awak cakap pe ni
:64:duguseyo??=sape??sape tu?
:64:najuseyo=dipersilakan/please come out
:64:chogiyo=excuse me
:64:omma=emak
:64:appa/abuchi=ayah
:64:sunbae=senior
:64:ahjussi=pakcik
:64:yeoja=perempuan
:64:namja=laki
:64:wae/waeyo=kenapeee

ha da x ingat dah..sambung lain kali la ye...salam...:face39:




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Allah kan ade | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Your Name :)