Thursday, March 31, 2011

alahai obah...

salam...aha tetibe rajen balek update..tapi aku kalu update ak maleh nak kabo orang...pandei2 le ampa..(bajet kome nk sgt bace dok?hoho) hmm harini aku tetibe terdorong,terlorong nak cerite pasal satu habitat atau tabiat aku yakni..penah tak kome rase 1 hari tu kome banyak sangat buat dose,khilaf, salah..pastu duk temenung sorang2 mikior balik salah2 yang kome buat..ape kome2 ni,,.diri aku ni ha!bak kate orang malayan union...muhasabh diri la kan...ha..aku kalu jadi gitu aku suke pasang lagu bagi feel2 gitu kan pastu cam mengalir la kan ayor mate..rase tenang je hati..kome penah x buat gitu???rase syahdu sangat...antare lagu yang buleh menggugurkan ayor mate gadis aku antarenye setakat ni ialah lagu WALI BAND tajuknye TUHANKU...ni liriknye

:102:moh hayati:



Tuhan dengarkan aku
Ku memohon kepadaMu
Kuangkat tanganku
Kulafaskan lidahkuMenyebut namaMu Tuhan
Tuhan lihatlah aku
Kuberserah kepadaMu
Kuletakkan keningku bersujud padaMu
Ampuni dosa-dosaku
Tuhanku jangan ambil nyawaku
Sebelum ku dekat denganMu
Tuhanku siapkan duniaku‘
Tuk nanti tiba akhiratku
Berapa nikmat yang t’lah Kau beri
Berapa yang t’lah aku ingkari
Masih pantaskah sujudku padaMu
AKU MALU AKU MALU…


ALLAH..memang lagu ni sangat2 menusuk kalbu...tambah part las tu aku malu aku malu..sedih sangat...memang malu....dah la banyak buat dosa...amalan x banyak mane...tapi dalam doa sibuk meminta itu ini itu ini..kalau x termakbul rasa putus ase dah nak beribadah padahal ALLAH x pernah putus asa bagi nikmat pada setiap hambanya..malunya aku...layak ke jadi hamba..ALLAH...bile hayati setiap bait2 tu..aku rase syahdu sangat sebab tu la ape orang cakap..rasa dalam jiwe aku..

:102:ha ni lagu kedue:

Jika Terakhir Buatku
Artis: Saujana Album: Nota Cinta

oh Tuhan hambaMu ini kekeliruan
sukar mencari jalan yang benarkerna dipaut hasut dunia
mencintai yang lain lebih dariMu
oh Tuhan hidayahMu pernah hadir
hingga kering air mataku menitis
namun terkadang aku berpaling
kerna mengejar nikmat dunia sementara
hari ini ku bimbangi
jika terakhir hidupadakah lagi subuh esok
untukku bernafas
dan sujud mengabdi
padaMu oh Tuhan
berikan daku kesempatan
menebus kesalahan lantaran dosa dan noda
dan sengaja melupakan Mu hadirkan damai sebelum di hujung nafasku
hanya padaMu Tuhan
oh Tuhan berikan daku petunjukMu
untukku meniti ke jalan redhaMu
izinkan daku mengulangi janji-janji yang baru
taubat nasuha setulus untukMu
oh tuhan...
hanya kasihMu Tuhan
ampunanMu ku damba

Lagu:Putra Aiman/Mustaqim
Lirik: Putra Aiman/Mustaqim

ha...lagu ni pon sangat menyentuh kalbu aku...aku mesti pasang lagu ni kala tengah down ke..rase sesalan dalam diri ke..sedih sangat bile hayati liriknye..pernah hadir hidayah...tapi terpaut pada dunia..ALLAH...kuatke aku nak hadapi dunia yang sangat2 menggode ni..kuatkan hati kami umat islam ya RABB...yang sedih part jika subuh terakhir buatku..bile2 je kan nyawe tu boleh ditarik..sempat ka nak menebus dosa noda...rase syahdu sangat lirik die andai subuh tu terakhir buat aku...memang terkesan...


:102:ni lagu ketige:



kesenangan yang datang,
tak akan selamanya
Begitulah selepas susah ada kesenanga
nSeperti selepas malam datangnya siang
Oleh itu waktu senang jangan lupa daratan
Gunakan kesempatan untuk kebaikan
Sebelum segalanya terlepas dari genggaman
Kelak menyesal nanti tak berkesudahan
Apa guna sesalan hanya menekan jiwa
Jangan difikir derita akan berpanjangan
Kelak akan membawa putus asa pada tuhan
Ingatlah biasanya kabus tak berpanjangan
Setelah kabus berlalu pasti cerah kembali
Ujian adalah tarbiyah dari AllahApakah kita ?
kan sabar ataupun sebaliknya
Kesenangan yang datang selepas kesusahan
Semuanya adalah nikmat dari tuhan





aku suke jiddan bangat lirik die yang penuh dengan kata2 hikmah yang terkesan di lubuk sanubari aku..setiap bait kene je dengan diri aku di kale aku tengah down tengah ade masalah banyak...terus sejuk je hati bile hayati lirik2 die..tambah2 mase aku fail ujian kerete dulu...ak putus ase bebeno...mane x nye 4 kali weh...ase putus ase...tbe2 aku nak pasang lagu ni dan tros aku rase ade sesuatu hikmah yang ALLAH sembunyikan tapi belom aku nampak lagi...dan sekarang berkat kesobaran aku aku da lulus test..ALLAH nak didik sifat sabar dan jangan putus ase dalam diri aku sebenanye..terime kasih YA ALLAH.........kite ni hidup bile ditimpe masalah...kalau orang ckap sabola adela hikmah tu...janganla kite p maroh die balik...alih2 mende yang same...sabo ade hikmah sabo ade hikmah..tgk2 x de hikmah pon...tapi sebenanye kite ni kene banyak sangke baek dengan ALLAH..sebab setiap musibah tu kite kene cari jugak hikmah walaupun die sekecil2 perkara pon..sbab bile aku buat camtu..

aku x kan rase sangke buruk terhadap ALLAH dan aku rase tersembuh sendiri dari masalah yang aku hadapi tu...alhamdulillah...lagi satu part ujian adalah tarbiyah ALLAH..memang betol setiap ujian tu adelah tarbiyah,didikan ALLAH pade kite supaye kite sabo..sebab ade satu quote ni bilang....makin tinggi iman seseorang..makin kuat die duji..haah memang betol..orang yang beriman ni sangat juat diuji...bile diuji mestile die kembali pada ALLAH kan?/jadi die sangat berunutngla sebab makin hampir pada ALLAH...makin ALLAH INGAT DIE makin ALLAH SAYANG DIE...bertuahnye dapat jadi gitu...kalau la kite ni asik hidup dalam zon selese..bahagie..tu pon ujian...ujian bile mane kite senang sume tu adekah kite ni ingat pada ALLAH atau dok leke dengan duniawi nih..ha..dalam kesenangan pon ujian kan?hmmm...

aha...aku da x ingat ape lagi lagu2 yang boleh menyentuh naluri keibuan aku ni ewah wah tetibe...aku akui aku memang suke dengo lagu korea..tapi nasyid la paling menenangkan jiwe aku....tapi sebenonye ketenangan yang lebih tenang ade bile dengo AYAT-AYAT SUCI AL-QURAN...lagi tenang..tambah2 bile imam tu sebak bile bace...ALLAHUAKBAR....tapi aku bebel atas ni sume fes kali ditujukan opkos untuk diri aku ni ha yang banyak amat beno kekurangan...moh la kite muahsabah balikk....muge ALLAH teguhkan hati kite..tabahkan hati kite..amin....ok aku nak buat assigment(yele tu)...warhhh!!!jumpe lagi:face75:




:102:
Comments
1 Comments

1 ngomelan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Allah kan ade | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Your Name :)