Thursday, December 23, 2010

bersyukurlah!

salam...hari ni entry sikit..maleh nak memanjang2 sebab katil berkelambu da melambai2..lepaih tengok semanih kurma...boleh aku cakap kat sini..hidup jangan lupe BERSYUKUR...ustaz badlishah ade cakap..


SABAR tu berkait dengan SYUKUR



"aku bersyukur dah lulus ujian memandu...uuuu"(saje besokan)

.nak tahu sebab ape???sebabnye dalam hidup ni memang kene ade syukur..tapi bile syukur tanpe sabar..bile ujian mendatang..make kite akan susah nak bersyukur...jadi bersyukurlah dude!...tapi,dan pade mase yang same bersabo bile ade ujian mendatang...

ingat..ujian bukan sekadar dalam bentuk kesakitan dan kejerihan juge keperitan ohoh!tapi dalam kesenangan juge merupakan ujian dari ALLAH...inile entry pertame karya aku sendiri...kalo ade salah silap arap dimaapi..dan..jangan lupe untuk BERSYUKUR!solatlah dhuha sebagai tande kite syukur...


alhamdulillah...banyak sangat nikmat yang ALLAH beri pade aku sepanjang hayat hidup aku selame 19 tahun ni..jom same2 besyukor dengan aku.aku bersyukur ya ALLAH bila....:


-aku masih dikurniakan NIKMAT IMAN DAN ISLAM
-nikmat MASE LAPANG
-sihat
-panjang usie utk beramal lagi
-dapat masuk maktab sambung blajao
-x de gagal dalam pekse penting even x banyak beno A nye...oho
-dapat LESEN P dah...alhamdulillah ALLAH.......
-keluarga yang bahagie dan soleh solehah insha ALLAH
-dan terlalu banyak nikmat ALLAH yang x dapek aku nak hitung

aha sebagai konklusi..ce bace dalil ni dan hayati dengan sepenoh jiwe-miwe kome...."Jika kamu bersyukur maka Aku (Tuhan) akan menambah (nikmat) itu kepada kamu. Dan jika kamu engkar maka sesungguhnya seksa Aku amat pedih." - (Surah Ibrahim, ayat 7)



Wednesday, December 22, 2010

baiklah!aku dah bertekad!

salam semangat!hari ni aku berazam lagi bertekad nak tulis blog gune tinta aku sendiri..ciwah wah!aku akan mencoba!di samping kadang kopi pasta sikit gak...hehehe..baiklah itu saje!chiow meow


tah tetibe sand castle pulok...ni ala2 semangat aku ni!hiyarhh(kempis kempas hidung)

Tuesday, December 7, 2010

KAMU YANG CHANTEQUE

Sekarang ni ramai orang cantik. Semua berebut-rebut nak cantik. Tangkap je gambar skit, "Wah macam cantik je aku dalam gambar ni" tup tup xsampai 5saat dah jadi profile pic T___T... Motif? Saya pun pumpuan.. Saya paham kamu.. kadang-kadang saya pun susah gak nak tahan napsu neh nak tayang muke ni walaupun xdela cantik mcm kamu2 tu...hehe


Tapi saya mmg sukaa n respect sangat-sangat kat perempuan yg xtaruk gmbr die, or maybe taruk gmbr tp mcm *misteri gitulah cam org xtahu pun mane satu die, xpun taruk gmbr yg sopan yg biase2 je xdela buat horang tgk tak kelip mate en. Macam ade membe aku ni lah....Die ni cun...cantik sangat sangat....Tapi die jage elok je...Gambar xtaruk...Rase cam best je...Rase terjage.. Rase selamat... Terhindar dr fitnah2..InsyaAllah.. Suke sgt ngn pompuan jenis cmni..hehe.........




Tapi cam sedih je bile pompuan cantik..taruk gmbr die byk3...Sebab die rase sayang mcm xtayang...hahaha *xkisahla ape2 niat mereka pun.. Tapi hr2 mesti update truk gambar terlatest... Subhanallah..mmg cantik...tpi sayang...tayang sesaje cmtu je...hmm.....Lepastu kan dah susah hati bile orang lain amek gambar die, simpan dlm laptop la..save dlm hp la...pastu ade yg curi buat gmbr profile la... diri sendiri yg geram... tpi hati mesti ade bangga le tuh...xbyk sket mesti ade terase bangga punye...hehe sy tahu....susah kan ble dah cantik tu....


Lepastu mesti pening..eh nk letak gmbr profile yg mane eh...nak letak gmbr ni ke gmbr tu...Yg ni cm lg cute...ni cute gk tpi hidung nmpk cam kemek skit tapi cute..Ishh camne eh..nk kne istikrah dlu ke nih...hehe..hmm susah kan...


Kamu yg cantik...sape yg bg kamu cantik tu....hrni bape kali kamu bersyukur sebab kamu cantik...pastu bsyukur sbb dpt nikmat lain ade x? Sampai bile kamu nak maintain cantik.. kamu kamu...hijabkanla kecantikan kamu tu.. Maka kamu akan lebih cantik dr cantik kamu yg sekarang nih... Mudah2an begitulah.....


Ya Allah peliharalah kami, lindungilah kami, kuatkanlah hati2 kami. Jauhilah kami dari godaan syaitan... Ampunilah segala dosa-dosa kami.... Ameen......




P/S : jangan plak kate kamu xcantik... sebab semua Ciptaan Allah tu sume cantik2...indah..sempurna...lebih2 lagi ciptaan Allah yang bernama manusia....

Friday, December 3, 2010

Sibuk alasan untuk tinggalkan solat.....?


Well itu yg dpt aku perhatikan skrg ni... Bile dah sibuk..
Asyik sgt dgn kerja..Sampai lupe nak SOlat.
.Astagfirullah.. Ade yg Sibuk berkerjalah, sibuk
buat assigment, sibuk MAIN INTERNET sibuk
bersembang, dan sebagainya...Lainlah kalau sibuk
SOLAT..Tak pernah pun saye dgr orang cakap
"Wei sameon, malam ni maybe aku xdpt join
korang g tgk bola kat kedai mamak tu kot,
sbb aku rase malam ni aku SIBUK nk solat
la..nak tahajud, pastu nak buat solat hajat
doblas rakaat, pastu ingat nak khatamkan
quran malam ni, so rase2nye mmg BUSY
gile aa aku nk beribadat so, sory ek" hehe




Sangat sedih bile orang ambil ringan je
dengan SOlat ni. Tak rasa berdosa pun
tinggalkan solat..ALLAH.. Hukum solat
tu WAJIB tau.. main internet kategori
WAJIB ke?? "Ala lek r, aku tgh pujuk
awek aku ni...Klu tinggal jap nnt die
merajuk 5tahun ngan aku" hahaha..
nak lempang pakwe die ke nk lempang
awek die? Kan lebih best kalau awak
tu solat dlu.. ajak awek tu same2
solat, moge hatinya lembut skit
pastu dh xmrajuk dah ke.." Dah la kapel..
Salah..xsolat plak..Lagilaa salah...
Ape da contoh aku bg ni rase nak makan
eskrem asamboi je...hahaa




Alaa sume bende2 lain boleh je tinggalkan
kejap nk solat, tpi jgn la bwk bende2
tu ke tmpt solat pule..Xkhusyuk nnt!



Kite ni memang diwajibkan Allah untuk
mendirikan solat dengan tujuan mengingati-NYA..
Hanya dengan solatlah kite dapat mendekatkan
diri dan selalu mengingati Allah..


Firman Allah bermaksud: “Tidaklah Aku jadikan
jin dan manusia kecuali untuk menyembah-Ku”
(Surah Adz-Dzariyat: Ayat 7).




Sy ade kenal seorang hamba Allah ni..tiap2 kali sy tanye dah solat ke.. Jawapan die.. Dah (which is tipu) ataupun Period, xboleh solat (pun tipu gak sbb sminggu lepas tnye xleh solat gak BAPE BNYK KALI DAA KAMU PERIOD...)


Dan bile keluar jalan2 ke..Macam xsempat nk
solat maghrib kat rumah, so kene stop kat
masjid mne2 solat, so disebabkan perempuan
kat Sudan ni xdela pakai "telekung" so xde
la disediakan telekung di tempat2 solat..
Kene ready bawak la, tpi sbb die xbw die
pun malas nk turun kereta...Lalu burn la
solat maghrib die begitu sahaja...Kalaulah
die tau azab, hukum, akibat, dan ape yg
die telah rugi disebabkan die xsolat td..
Maka akan menangislah die seumur hidup...

.Sy jamin..Itupun kalau die benar2 menghayatila..




Kalau kite tinggalkan solat, bukan dapat
seksaan kat akhirat je! dekat dunia, ketika
sakaratul maut, dkat kubur last skali kat akhirat.




SEKSAAN KETIKA HIDUP DI DUNIA
1. Allah swt. mengurangkan keberkatan umurnya
2. Rezekinya dipersempitkan oleh Allah swt.
3. Tidak ada tempat baginya di sisi agama Islam
4. Hilang cahaya soleh dari wajahnya
5. Amal kebajikan yang dilakukannya langsung
tidak diberi pahala




SEKSAAN KETIKA SAKHARATUL MAUT
1. Ia akan menghadapi sakharatul maut
dalam keadaan hina
2. Matinya dalam keadaan menderita
kelaparan
3. Matinya dalam keadaan yang tersangat
hauswalaupun diberi minum
air sebayak tujuh lautan




SEKSAAN KETIKA DALAM KUBUR
1. Allah swt. akan menyempitkan kuburnya
dengan sesempit-sempitnya
2. Kuburnya akan digelapkan
3. Allah swt. akan menyiksanya dengan
pedih sehingga hari Qiamat




SEKSAAN KETIKA BERADA DI AKHIRAT
1. Ia akan dibelenggu dan diseret ke
padang Mashyar oleh Malaikat
2. Allah swt. tidak akan memandangnya
dengan pandangan belas
kasihan
3. Allah swt. tidak akan mengampuni dosanya

dan dia akan disiksa
dengan keras di dalam neraka


dan byk lg sbnrnye..




Baca betul2... Kalau rase2 sanggup nak lalui
semua seksaan ni, boleh jer nk tgglkan solat.
Sy xsanggup oo..Xmau Xmau...Nak solat! xmo tggl2..



Ulama berpesan untuk kite jadikan renungan iaitu sesiapa meninggalkan solat Maghrib,
dosanya seperti berzina dengan ibunya
sendiri bagi lelaki dan berzina dengan bapanya
sendiri bagi yang perempuan! Jadi ape beza
sumbang mahram dengan meninggalkan solat
maghrib?? Kalau kite tbce psl berita sumbang
mahram mesti kite akn kate ISK ISK TERUKNYE
la ape bagaila...Abes klu kte tertgglkan solat
maghrb sbb layan drama kat TV tu..? Isk isk
teruknye kite ni kan...


Dan Sesiapa yang meninggalkan solat Isyak,
Allah tidak reda ia hidup di bumi-Nya.


Ini bermakna, setiap langkah kita tidak
mendapat perlindungan- Nya di dunia ini.
Lebih malang bila kita diazab di dunia yang
lain nanti (akhirat).


Dan Sesiapa meninggalkan solat Subuh
pula, dia akan diseksa selama enam puluh
tahun (waktu akhirat) dalam neraka.


Perlu kite ingat, azab paling ringan adalah
seperti mana azab yang dikenakan terhadap
Abu Talib, iaitu bapa saudara Rasulullahs.a.w
yang mana apabila dipakaikan kasut dari
nerakamaka mendidihlah sampai ke otaknya.
Bayangkan air mendidih pun dah....... isk.
. TUpun dikira Azab paling ringan tau!
MashaAllah..




dan mereka yang meninggalkan solat Zohor
pula diibaratkan seperti meruntuhkan Kaabah.
Kalau begitu, sepanjang hidup kita ini
tak payahlah berangan-angan untuk
menunaikan haji.


dan Meninggalkan solat Asar pulak sama
dosanya dengan membunuh 1,000 orang Islam.
Firman Allah s.w.t bermaksud:
“Hai orang beriman! Janganlah kamu
lalai (lengah)
kerana harta benda dan anakmu daripada
mengingati Allah (sembahyang lima waktu).
Sesiapa yang memperbuat demikian itu,
maka mereka orang yang rugi”.
(Surah Al-Munaafiquun: Ayat 9)








Bab solat ni mmg byk yg boleh disharekan,
InsyaAllah kalau ade kelapangan bolehla
kamu gugel sendiri kelebihan mendirikan s
olat tupunkan kalau kamu rajin xSIBUK hahaha perli3.
Takpun klu sy rjin leh je share kt sni.
InsyaAllah...sbb selalunye sy malas..hehe






p/s : Marilah kita bersama2 mengambil
peluang bagi menambahkan ilmu agar diri
kita semakin bertaqwa kepada Allah SWT.
Minta maaf
kalau sy ade tersalah maklumat atau
tersalah cakap yg menyinggung perasaan kamu.
Masih byk lg yg perlu sy baiki..(sedih)
Sy bdak bru dan mahu bljr...
Moga kte sme2 ambil ikhtibar..


akibat terlampo pemaleh...kopi lalu
meng paste ja...x po...asalkan update kan??
hehhe...credit utk:http://aishahtur.blogspot.com/

Saturday, October 23, 2010

nak jadi perempuan yang mahal ke murah???

salam...ahah berjumpa lagi kita ya...aku actually x reti pon menulis serba-serbi blog ni..tapi tah le...aku rase nak menulis gak..pada kehanye(bahase perok) exam hampir memunculkan dirinye...ntohle...jadi kat sini teman jalan2 jap kat facebook..tibe2 teman terjumpe satu note ni...teman pon bace le...memang mengharukan le...even nampak cam da ramai taw sal mawar berduri la ape la kan...(WARDAH SYAUKAH KO JANGAN NAK PERASAN...HAR3)tapi teman berminat nak post kat sini...harap kome semue bace le..buat penguat semangat untuk menjadi WANITA YANG MAHAL...^ ^


Petang tadi terlihat kepadaku sekuntum bunga. Kelopaknya indah dan berwarna-warni. Aku cuba mendekatinya tapi niatku terbantut tatkala melihat duri-duri tajam di batangnya; pasti duri-duri itu akan melukai jemariku.
Aku cuba mencium baunya tetapi amat payah lantaran sukar memegangnya. Aku mengeluh sendiri mencari bunga cantik yang bisa kusentuh lalu kuterlihat kepada sekuntum bunga tidak jauh dariku.
Aku menghampiri bunga itu.
Ia nampak cantik dari jauh. Kulihat batangnya yang tidak berduri, lalu aku sentuh dan aku cuba menciumnya tapi tak lama kemudian aku lepaskannya.
Baunya cukup membuatkan aku loya lalu aku terdengar suara manusia lain dibelakangku; sepasang adam dan hawa sedang bermanjaan. Lagak mereka sungguh menjengkelkan.
Aku mengumpat di dalam hati; rasa marah bila hukum Tuhan tak diendahkan.
Tak lama kemudian si adam memarahi si hawa. Aku hanya melihat dari jauh seperti menonton drama di televisyen lalu si adam meninggalkan si hawa seorang diri. Dia membiarkan gadis manis itu menangis hiba.
Pada masa yang sama aku terpandang seorang hawa berpakaian serba sopan, sederhana gayanya. Dia berjalan tidak jauh dariku.
Pakaiannya labuh tidak meransang nafsu. Alangkah senang hatiku melihatnya. Dia berjalan sambil menundukkan pandangannya. Adam di sisi langsung tidak menegur bukan kerana benci tetapi tanda hormat.
Aku tersenyum sendiri teringatkan dua kuntum bunga yang baru tadi aku lihat.
Aku mula bermonolog..
Bunga yang berduri itu pasti susah didekati sang kumbang. Bunga yang busuk itu pasti sudah dihisap madunya oleh sang kumbang lalu kumbang itu meninggalkannya setelah puas madunya dihisap.
Aku melihat kembali ke arah dua hawa tadi lalu aku bingkas bangun.

Siapakah aku?
Aku tergolong dalam kelompok bunga yang mana?

Tiba-tiba aku menangis merenung diriku sendiri...

"Ya Allah! Jadikanlah aku bunga idaman para mujahid... bunga idaman agama! Aku mahu kelopakku indah tanpa sedikitpun kotoran. Jadikanlah aku wanita solehah, wanita mukminah!"
Moga diriku seperti Khadijah, Masyitah, Aisyah, Muthiah dan Ainul Mardiah!
Aku ingin menjadi bunga idaman Islam.

Amin ya Rabbal Alamin, InsyaAllah..:)
Fikir2kanlah wahai saudara2ku..wanita itu sangat berharga..
Dirimu menentukan harga maruahmu sendiri..

coret-moret:jadinye guane???kita sebagai perempuan ni tergolong dalam golongan bunga yang mane se?? bangga kah kita menjadi wanita yang murah??senang ja tunjukkan perhiasan body yang sebenarnye layak utk bakal suami kite je nanti>??senang2 kite nak bermesej2,berjumpa,berhubung.bersembang dan bermacam2 ber lagi yang x penting dengan laki atau kapel kite..tapi bile da kahwin nanti dah tak tau nak sembang ape dah dgn suami kite sbb da banyak dah taw pasal die sebelum kawen,tu yang duk cerai berai.satunye sebab x de barokah perkahwinan tu sebab asik dok buat perkara yang islam larang dengan laki tu..duanya sebab masing2 da bosan dengan pasangan sebab da banyak buat da sebelum kawen...senang2 kite ape lagi ha???x de dah kot....itulah die...setakat ini sahaja....semoga kawan2 mikior2kan le ape yang teman kabo ni....kita ni wanita yang mahal..jangan la jadi murah....lawan nafsu cinta tu...cinta memang fitrah...tapi kalau cinta sampai melemparkan pasangan sendiri ke neraka....cinta ape namenye tu>???memang x boleh membunuh fitrahkesian kak fitrah)tapi tolongla salurkan fotrah tu ke jalan yang betul..ade hikmah kite bersabar melawan nafus CINTA ni...sebab ALLAH nak kurniakan kita pasangan yang TERBAIK utk kite...insha ALLAH...(siapakah bakal suamiku....hooho...hanya ALLAH yang tahu)

Friday, October 15, 2010

MAHER ZAIN AJAK GUA LEPAK DEKAT SHAH ALAM LEPAS KONSERT DIA DEKAT MALAYSIA

Asal?? tak percaya dengan tajuk entri atas tu?

Tak percaya sudah

Lu orang tengok mesej dia bagi dekat bawah nie







Mana gua dapat number dia dan dia dapat number gua biarlah rahsia



lalalalala




Thursday, October 14, 2010

Teguran Itu Penting


www.iluvislam.com

Oleh: Mahasiswa21
Editor: cincaugoreng
Orang yang dapat menegur orang lain adalah orang yang sedia menerima teguran orang lain
Ayat diatas adalah antara kata-kata cerdik pandai mengenai orang yang menegur dan ditegur. Teguran boleh berlaku di mana-mana, berlaku di dalam pemerintahan kerajaan, di dalam syarikat-syarikat, di dalam persatuan-persatuan, di sekolah. Dalam rumahtangga juga berlaku, bapa menegur anak, isteri ditegur suami, dan lain-lain. Makna katanya teguran itu berlaku di mana-mana sahaja.

Membina dan Meroboh
SENYUMLAH BILA MENEGUR DAN DITEGUR DAN UCAPKAN TERIMA KASIH PADA YANG MENEGUR..DAN SI PENEGUR TANAMKAN DI JIWA SUPAYA KITA TURUT MELAKUKAN APA YANG DIUCAPKAN..INSYA ALLAH^^
Teguran boleh dibahagi kepada dua secara asasnya, teguran yang membina dan yang statik dan jumud. Manusia keseluruhannya mengharapkan teguran yang membina bukan yang statik. Tetapi tidak kurang juga yang tidak lansgsung suka ditegur.
Sifat manusia yang diketahui ialah, hanya bersedia ditegur apabila dia yang membutuhkan teguran tersebut. Contohnya, Si A pergi ke Si B dan ingin meminta teguran atau nasihat, ketika itu apa sahaja yang dikatakan oleh Si B akan di dengari dengan berlapang dada.
Lain pula sekiranya seseorang yang tidak membutuhkan teguran, tiba-tiba ditegur. Hanya setengah orang yang berjiwa besar sahaja yang boleh menerima teguran spontan tersebut, Manakala yang berjiwa kecil, akan terasa dan terus terseksa hati.
Orang yang Menegur
Manusia memang tidak pernah lari daripada melakukan kesalahan, yang berbeza hanya banyak dan sedikit. Tetapi biarlah orang yang cuba menegur tersebut adalah orang yang minimum kesalahannya supaya teguran yang diberikan itu bersifat trully dan hidup.
Jangan jadi seperti ketam yang mengajar anaknya berjalan lurus. Sesuatu yang agak pelik apabila penagih dadah tegar mengajar atau menegur orang lain pergi ke masjid, walhal mereka sendiri masih terkontang kanting ditepi longkang dalam kotak.
Sebab itu kalau kita suka menegur, kita mesti pastikan teguran itu di tuju ke arah kita terlebih dahulu, kemudian baru ke orang lain.
Orang yang Ditegur

Teguran itu kebiasaannya bersifat membina, kerana apa yang tidak kita sedar kadang-kadang orang lain sudah sedar terlebih dahulu, persepsi kita lain, persepsi orang, lain. Sebab itu apabila ditegur, jangan terlalu cepat melenting dan menolak teguran tersebut. Kalau begitu, anda adalah orang paling rugi, kerana anda berpeluang membina diri anda tetapi awal-awal lagi anda sudah merobohkannya.

Kata Hukama, "Orang biasa akan marah apabila dikritik oleh orang lain, manakala orang yang mulia ialah mereka yang memperbaiki diri daripada kritikan orang lain. Seharusnya begini lah resam kehidupan kita".
Manusia memerlukan 'cermin' bagi bagi meneliti diri. Orang disekeliling adalah cermin bagi kita. Cuba bayangkan anda bercukur misai tanpa bercermin. Bukankah susah?.
Yang Paling Penting
Setiap orang yang menegur pasti sedia juga ditegur. Ramai yang tidak mampu lakukan ini. Hanya suka menegur tetapi tidak pula suka ditegur. Sebab itu penting apabila menegur isyaratkan terlebih dahulu, teguran itu adalah terlebih dahulu untuk diri sendiri.
Ingat! Apabila anda menuding jari terhadap kesilapan orang lain, sebenarnya 3 jari anda telah menuding kepada diri anda sendiri. Itu adatnya.

corat-coret moret:susah kan nak jadi macam apa yang diperkatakan di atas???memang susah tapi x mustahil...berusahalah untuk menjadi orang yg mudah ditegur dan pabila menegur diri pun turut melakukannya,...macam aku ni...sebenaqnya susah taw nak menego orang...x patut kan???tapi aku usehe jugak,..kalau ditegur pula aku pade awalnye susah nak terime...kenape????semuenye sebab EGO...ego aku ni sangat tinggi...tapi lame2 aku akan pikir balik....betoi jugak ape yang die cakap tu...then aku terime...ha...reflek pade diri masing2 kay...^^

Wednesday, July 28, 2010

rindu ka???hehohihoho

salam alaikum...lame rasenye den x mengepost iye..hohohohoh....sabo la kawan2...nanti2 la teman post...bz amat...bak kate kawan aku yg ku panggil ah jang...aku bz umpame pm uganda...hohohohohohoho....sabo ye sabo



Monday, June 21, 2010

kenapa ALLAH ciptakan nerake hah??

Ini kisah seorang gadis Melayu, beragama Islam, tapi cetek pengetahuan tentang agama. Ceritanya begini, di sebuah negeri yang melaksanakan dasar 'Membangun Bersama Islam', kerap kali pihak berkuasa tempatan menjalankan pemeriksaan mengejut di premis-premis perniagaan dan kompleks beli-belah, untuk memastikan para pekerja di premis berkenaan menutup aurat.

Aku tak pasti berapa jumlah denda yang dikenakan sekiranya didapati melakukan kesalahan, tapi selalunya merekaakan diberi amaran bagi kesalahan pertama, dan didenda jika didapatimasih enggan mematuhi garis panduan yang ditetapkan. Lazimnya dalamsetiap operasi sebegini, seorang ustaz ditugaskan bersama dengan parapegawai pihak berkuasa tempatan. Tugasnya adalah untuk menyampaikannasihat secara berhemah, kerana hukuman dan denda semata-mata tidakmampu memberi kesan yang mendalam.

Dalam satu insiden, ketika operasi yang dijalankan sekitar 2005, seorang gadis yang bekerja di salah satu lot premis perniagaan di Pasaraya Billion telah didapati melakukan kesalahan tidak menutup aurat. Makadia pun kena denda la...setelah surat saman dihulurkan oleh pegawai PBT, ustaz ni pun bagi la nasihat, "..lepas ni diharap saudari insafdan dapat mematuhi peraturan..peraturan ni bukan semata-mata peraturan majlis perbandaran, tapi menutup aurat ni termasuk perintah Allah. Ringkasnya, kalau taat segala perintahNya, pasti Dia akan membalas dengan nikmat di syurga..kalau derhaka tak nak patuhi perintahNya,takut nanti tak sempat bertaubat, bakal mendapat azab di neraka Allah. Tuhan Maha Penyayang, Dia sendiri tak mahu kita campakkan diri ke dalam neraka..."

Gadis tersebut yang dari awal mendiamkan diri, tiba-tiba membentak "Kalau Tuhan tu betul-betul baik, kenapa buat neraka ? Kenapa tak boleh sediakan syurga je? Macam tu ke Tuhan Maha Penyayang?" Mungkin dari tadi dia dah panas telinga, tak tahan dengar nasihat ustaz tu..dah la hati panas kena denda sebab dia tak pakai tudung..

Ustaz tu terkedu sekejap. Bahaya budak ni. Kalau dibiarkan boleh rosak akidah dia. Setelah habis gadis tu membebel, ustaz tu pun jawab: "Dik, kalau Tuhan tak buat neraka, saya tak jadi ustaz. Berapa sen sangat gaji saya sekarang. Baik saya jadi tokey judi, atau bapa ayam.. hidup senang, lepas mati pun tak risau sebab gerenti masuk syurga. Mungkin awak ni pun saya boleh culik dan jual jadi pelacur. Kalau awak nak lari, saya bunuh je. Takpe, sebab neraka takada. Nanti kita berdua jumpa lagi kat syurga.. Kan Tuhan tu baik?"

Gadis tu terkejut. Tergamak seorang ustaz cakap macam tu ? Sedang dia terpinga-pinga dengan muka confused, ustaz tu pun jelaskan: "perkara macam tadi akan berlaku kalau Tuhan hanya sediakan syurga. Orang baik, orang jahat, semua masuk syurga..maka apa guna jadi orang baik? Jadi orang jahat lebih seronok. Manusia tak perlu lagi diuji sebab semuaorang akan 'lulus' percuma. Pembunuh akan jumpa orang yang dibunuh dalam syurga.. perogol akan bertemu lagi dengan mangsa rogol disyurga.. lepas tu boleh rogol lagi kalau dia nak.. takde siapa yang terima hukuman. Sebab Tuhan itu 'baik'. Adakah Tuhan macam ni yang kita nak? Awak rasa, adil ke?"; tanya ustaz.

"Ah..mana adil macam tu. Orang jahat takkan la terlepas camtu je.." rungut si gadis.

Ustaz tersenyum dan menyoal lagi: "Bila tuhan tak adil, boleh ke dianggap baik?"

Gadis tu terdiam.

Ustaz mengakhiri kata-katanya: "Adik, saya bagi nasihat ni kerana kasih sesama umat Islam. Allah itu Maha Penyayang, tapi Dia juga Maha Adil. Sebab tu neraka perlu wujud. Untuk menghukum hamba-hambaNya yang derhaka, yang menzalimi diri sendiri dan juga orang lain. Saya rasa awak dah faham sekarang. Kita sedang diuji kat atas dunia ni. Jasad kita bahkan segala-galanya milik Allah, maka bukan HAK kita untuk berpakaian sesuka hati kita. Ingatlah; semuanya dipinjamkan olehNya, sebagai amanah dan ujian..semoga kita dapat bersabar dalam mentaati segala perintahNya, untuk kebaikan diri kita jugak




p/s:ALLAH MAHA ADIL...STIAP PNCIPTAANNYE PASTI ADE TUJUAN....TUJUAN YG DIIKUTI DENGAN KEBAIKAN...hmmm

hah???syarat-syarat nak bermaksiat.

Assalammualaikum wbt..

Suatu hari ada seorang lelaki yang menemui Ibrahim bin Adham. Dia berkata, "Wahai Aba Ishak! Selama ini aku gemar bermaksiat. Tolong berikan aku nasihat." Setelah mendengar perkataan tersebut Ibrahim berkata, "Jika kamu mahu menerima lima syarat dan mampu melaksanakannya, maka boleh kamu melakukan maksiat." Lelaki itu dengan tidak sabar-sabar bertanya. "Apakah syarat-syarat itu, wahai Aba Ishak?"

Ibrahim bin Adham berkata, "Syarat pertama, jika kamu bermaksiat kepada Allah, jangan memakan rezekinya." Mendengar itu dia mengernyitkan kening seraya berkata, "Dari mana aku mahu makan? Bukankah semua yang ada di bumi ini rezeki Allah? "Ya!" tegas Ibrahim bin Adham. "Kalau kamu sudah memahaminya, masih mampukah memakan rezekinya, sedangkan kamu selalu berkeinginan melanggar larangan-Nya?"

"Yang kedua," kata Ibrahim, "kalau mahu bermaksiat, jangan tinggal di bumi-Nya! Syarat ini membuat lelaki itu terkejut setengah mati. Ibrahim kembali berkata kepadanya, "Wahai Abdullah, fikirkanlah, apakah kamu layak memakan rezeki-Nya dan tinggal di bumi-Nya, sedangkan kamu melanggar segala larangan-Nya?"

"Ya! Anda benar." kata lelaki itu. Dia kemudian menanyakan syarat yang ketiga. Ibrahim menjawab, "Kalau kamu masih mahu bermaksiat, carilah tempat tersembunyi yang tidak dapat terlihat oleh-Nya!" Lelaki itu kembali terperanjat dan berkata, "Wahai Ibrahim, ini nasihat macam mana? Mana mungkin Allah tidak melihat kita?" "Ya, kalau memang yakin demikian, apakah kamu masih berkeinginan melakukan maksiat?" kata Ibrahim. Lelaki itu mengangguk dan meminta syarat yang keempat.

Ibrahim melanjutkan, "Kalau malaikat maut datang hendak mencabut rohmu, katakanlah kepadanya, 'Ketepikan kematianku dulu. Aku masih mahu bertaubat dan melakukan amal soleh'." Kemudian lelaki itu menggelengkan kepala dan segera tersedar, "Wahai Ibrahim, mana mungkin malaikat maut akan memenuhi permintaanku?"

"Wahai Abdullah, kalau kamu sudah meyakini bahawa kamu tidak boleh menunda dan mengundurkan datangnya kematianmu, lalu bagaimana engkau boleh lari dari kemurkaan Allah?"

"Baiklah, apa syarat yang kelima?" Ibrahim pun menjawab, "Wahai Abdullah kalau malaikat Zabaniyah datang hendak mengiringmu ke api neraka di hari kiamat nanti, jangan engkau ikut bersamanya."

Perkataan tersebut membuat lelaki itu insaf. Dia berkata, "Wahai Aba Ishak, sudah pasti malaikat itu tidak membiarkan aku menolak kehendaknya." Dia tidak tahan lagi mendengar perkataan Ibrahim. Air matanya bercucuran. "Mulai saat ini akut bertaubat kepada Allah." katanya sambil terisak-isak.




p/s:hai obah...tak terhitung dosa2 yang aku lakukan....astagfirullahalazim

Thursday, June 17, 2010

baca.bace......fikir dan mikior

“Sebuah kisah benar. Abang mereka hanya melihat sahaja adik perempuan mereka dicabul kehormatannya di hadapan mereka sendiri!!”



Pada suatu hari yang nyaman, dengan tiupan angin sepoi-sepoi bahasa, sebuah keluarga besar telah pergi piknik di tepi pantai. Keluarga ini merupakan keluarga yang kaya raya. Ada tauke balak, ada tauke minyak, ada tauke minyak sawit, ada tauke getah, ada tauke emas dan macam- macam lagi. Namun, tidak mungkin dalam satu bakul buah itu, semuanya elok, pasti ada jugak yang busuk.

Sebenarnya kehidupan adik-beradik ini mula goyah selepas bapa mereka dibunuh secara kejam di Turki. Kehidupan mereka mula bertelagah sesama sendiri. Bagi abang-abang yang kaya, mereka melupakan adik- adik mereka yang miskin. Bagi adik-adik yang mula belajar hidup berdikari, maka berusahalah mereka membantu adik-adik yang miskin itu semampunya sambil menempelak abang-abang mereka yang mula lupa diri.

Satu hari, semasa keluarga ini berpiknik, seorang adik perempuan mereka telah diculik dan telah dicabul dengan kejam. Perlakuan ini berlaku di depan khemah abang-abang yang kaya ini. Pencabulan si adik itu dilakukan oleh sekumpulan pendatang haram yang suka membuat kacau kehidupan orang lain. Adik-adik yang lemah ini hanya mampu memandang dengan kesayuan. Tetapi si abang-abang hanya melihat dengan keseronokan adik perempuan mereka dicabul kehormatannya di hadapan khemah mereka sendiri.

Tidak lama selepas itu pula, salah seorang adik lelaki mereka pula telah lemas dihanyut ombak. Salah seorang daripada mereka cuba menyelamatkan si adik yang lemas itu tetapi dihalang oleh abang atas alasan, marilah bawak berbincang dahulu. Jangan terburu-buru, bahaya. Akhirnya, di saat adik perempuan mereka diratah dengan penuh nafsu oleh sekumpulan pendatang haram itu, dan adik lelaki pula hampir kelemasan di tengah lautan, mereka telah duduk berbincang sambil makan makanan yang mewah-mewah dan minuman yang lazat-lazat.

Tajuk persidangan kita hari ini adalah, “Cara-cara menyelamatkan adik perempuan yang dirogol dan adik lelaki yang kelemasan.” Itulah kata si abang sulung selaku pengerusi majlis.

Adik-adik yang lebih muda dengan bersemangat hendak terus bergocoh dengan pendatang-pendatang haram tersebut, dan juga tanpa menghiraukan keselamatan, ingin sahaja terus menyelamatkan adik lelaki mereka yang semakin kelemasan itu. Tetapi dengan tenang si abang-abang berkata,”Inilah orang muda, suka sangat ikut perasaan.”

Cuba sikit hormat orang tua. Kita ambik jalan yang lebih berdiplomasi.” Akhirnya, si abang berjumpa dengan ketua pendatang haram tersebut.

“Ini resolusi kami. Jangan rogol adik kami lagi. Kalau nak sangat tubuh adik kami pun, cuba hentikan rogol tu dulu. Kita buat gencatan nafsu.” Maka mereka pun berbincang. Sambil berbincang itu, pencabulan terhadap adik perempuan itu masih berjalan sambil ditonton oleh adik- beradik yang lain.

Tentang si adik lelaki yang kelemasan, seorang dari mereka cuba mendapatkan bot penyelamat, tapi dihalang oleh abang yang lain.
“Hoi monyet…senyaplah… pengkhianat!” Getus hati si adik yang tidak puas hati kerana bot penyelamat yang ada telah dibocorkan oleh abang-abang mereka.

Akhirnya adik-adik berdarah muda telah diketepikan. Bagi si abang, adik berdarah muda merosakkan keadaan sahaja. Adik-adik muda ada yang dikenakan akta Ikut Suka Aku, dikhatankan buat kali kedua, dirosakkan khemahnya dan pelbagai lagi. Manakala, adik-adik perempuan muda pula ditakut-takutkan akan hilang kehormatannya.

Keadaan semakin genting. Adik-beradik tadi melakukan mesyuarat kununnya tergempar pula. Kali ni mereka agak sepakat. “Kami mengutuk sekeras-kerasnya tindakan pendatang haram mencabul adik perempuan kami.”

“Selamatkan adik kami yang kelemasan.”

Tetapi mereka hanya memasang banner di sepanjang pantai tersebut. Dengan harapan, ada orang yang akan membantu mereka. Adik perempuan mereka semakin terus dicabul. Pakaian adik perempuan mereka sudah tidak ada lagi di tubuh. Adik-beradik tadi hanya terus menonton drama cabul mencabul itu dari dekat selepas bermesyuarat yang kununnya tergempar itu.

Adik lelaki mereka pula sekiranya tadi tangannya kelihatan, kini seolah-olah sudah hampir mati. Hanya menunggu malaikat maut datang mengambil nyawa. Lalu, diangkatlah lagi banner “Selamatkanlah adik kami yang kelemasan” setinggi-tingginya dengan harapan ada orang lain yang membantu.

Bila melihat banner itu tidak berkesan. Mereka bermesyuarat lagi. Dan mereka mengeluarkan banner yang baru. Yang lebih cantik dan mahal. Adik perempuan terus dinodai. Adik lelaki sudah semakin hanyut di tengah lautan… adik-beradik lain pula terus bermesyuarat dan mesyuarat untuk menghasilkan banner dengan wording yang lebih menarik….

Itulah kisah keluarga besar di satu tempat yang dirahsiakan namanya.

catatan :

+ adik perempuan itu bernama Palestin.

+ adik lelaki itu bernama Iraq

+ abang-abang itu Pengerusi OIC & negara-negara Arab yang kaya raya

+ adik-adik yang senyap itu negara umat Islam yang membangun / mundur.

+ adik-adik yang berdarah muda itu gerakan-gerakan Islam

+ bapa yang mati dibunuh itu Khilafah Uthmaniyah

+ mesyuarat itu pula ada mesyuarat OIC




p/s:mungkinkah salah satu negara islam yg mundur tu negara kite juge...hmhmm
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Allah kan ade | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Your Name :)