Friday, December 3, 2010

Sibuk alasan untuk tinggalkan solat.....?


Well itu yg dpt aku perhatikan skrg ni... Bile dah sibuk..
Asyik sgt dgn kerja..Sampai lupe nak SOlat.
.Astagfirullah.. Ade yg Sibuk berkerjalah, sibuk
buat assigment, sibuk MAIN INTERNET sibuk
bersembang, dan sebagainya...Lainlah kalau sibuk
SOLAT..Tak pernah pun saye dgr orang cakap
"Wei sameon, malam ni maybe aku xdpt join
korang g tgk bola kat kedai mamak tu kot,
sbb aku rase malam ni aku SIBUK nk solat
la..nak tahajud, pastu nak buat solat hajat
doblas rakaat, pastu ingat nak khatamkan
quran malam ni, so rase2nye mmg BUSY
gile aa aku nk beribadat so, sory ek" hehe




Sangat sedih bile orang ambil ringan je
dengan SOlat ni. Tak rasa berdosa pun
tinggalkan solat..ALLAH.. Hukum solat
tu WAJIB tau.. main internet kategori
WAJIB ke?? "Ala lek r, aku tgh pujuk
awek aku ni...Klu tinggal jap nnt die
merajuk 5tahun ngan aku" hahaha..
nak lempang pakwe die ke nk lempang
awek die? Kan lebih best kalau awak
tu solat dlu.. ajak awek tu same2
solat, moge hatinya lembut skit
pastu dh xmrajuk dah ke.." Dah la kapel..
Salah..xsolat plak..Lagilaa salah...
Ape da contoh aku bg ni rase nak makan
eskrem asamboi je...hahaa




Alaa sume bende2 lain boleh je tinggalkan
kejap nk solat, tpi jgn la bwk bende2
tu ke tmpt solat pule..Xkhusyuk nnt!



Kite ni memang diwajibkan Allah untuk
mendirikan solat dengan tujuan mengingati-NYA..
Hanya dengan solatlah kite dapat mendekatkan
diri dan selalu mengingati Allah..


Firman Allah bermaksud: “Tidaklah Aku jadikan
jin dan manusia kecuali untuk menyembah-Ku”
(Surah Adz-Dzariyat: Ayat 7).




Sy ade kenal seorang hamba Allah ni..tiap2 kali sy tanye dah solat ke.. Jawapan die.. Dah (which is tipu) ataupun Period, xboleh solat (pun tipu gak sbb sminggu lepas tnye xleh solat gak BAPE BNYK KALI DAA KAMU PERIOD...)


Dan bile keluar jalan2 ke..Macam xsempat nk
solat maghrib kat rumah, so kene stop kat
masjid mne2 solat, so disebabkan perempuan
kat Sudan ni xdela pakai "telekung" so xde
la disediakan telekung di tempat2 solat..
Kene ready bawak la, tpi sbb die xbw die
pun malas nk turun kereta...Lalu burn la
solat maghrib die begitu sahaja...Kalaulah
die tau azab, hukum, akibat, dan ape yg
die telah rugi disebabkan die xsolat td..
Maka akan menangislah die seumur hidup...

.Sy jamin..Itupun kalau die benar2 menghayatila..




Kalau kite tinggalkan solat, bukan dapat
seksaan kat akhirat je! dekat dunia, ketika
sakaratul maut, dkat kubur last skali kat akhirat.




SEKSAAN KETIKA HIDUP DI DUNIA
1. Allah swt. mengurangkan keberkatan umurnya
2. Rezekinya dipersempitkan oleh Allah swt.
3. Tidak ada tempat baginya di sisi agama Islam
4. Hilang cahaya soleh dari wajahnya
5. Amal kebajikan yang dilakukannya langsung
tidak diberi pahala




SEKSAAN KETIKA SAKHARATUL MAUT
1. Ia akan menghadapi sakharatul maut
dalam keadaan hina
2. Matinya dalam keadaan menderita
kelaparan
3. Matinya dalam keadaan yang tersangat
hauswalaupun diberi minum
air sebayak tujuh lautan




SEKSAAN KETIKA DALAM KUBUR
1. Allah swt. akan menyempitkan kuburnya
dengan sesempit-sempitnya
2. Kuburnya akan digelapkan
3. Allah swt. akan menyiksanya dengan
pedih sehingga hari Qiamat




SEKSAAN KETIKA BERADA DI AKHIRAT
1. Ia akan dibelenggu dan diseret ke
padang Mashyar oleh Malaikat
2. Allah swt. tidak akan memandangnya
dengan pandangan belas
kasihan
3. Allah swt. tidak akan mengampuni dosanya

dan dia akan disiksa
dengan keras di dalam neraka


dan byk lg sbnrnye..




Baca betul2... Kalau rase2 sanggup nak lalui
semua seksaan ni, boleh jer nk tgglkan solat.
Sy xsanggup oo..Xmau Xmau...Nak solat! xmo tggl2..



Ulama berpesan untuk kite jadikan renungan iaitu sesiapa meninggalkan solat Maghrib,
dosanya seperti berzina dengan ibunya
sendiri bagi lelaki dan berzina dengan bapanya
sendiri bagi yang perempuan! Jadi ape beza
sumbang mahram dengan meninggalkan solat
maghrib?? Kalau kite tbce psl berita sumbang
mahram mesti kite akn kate ISK ISK TERUKNYE
la ape bagaila...Abes klu kte tertgglkan solat
maghrb sbb layan drama kat TV tu..? Isk isk
teruknye kite ni kan...


Dan Sesiapa yang meninggalkan solat Isyak,
Allah tidak reda ia hidup di bumi-Nya.


Ini bermakna, setiap langkah kita tidak
mendapat perlindungan- Nya di dunia ini.
Lebih malang bila kita diazab di dunia yang
lain nanti (akhirat).


Dan Sesiapa meninggalkan solat Subuh
pula, dia akan diseksa selama enam puluh
tahun (waktu akhirat) dalam neraka.


Perlu kite ingat, azab paling ringan adalah
seperti mana azab yang dikenakan terhadap
Abu Talib, iaitu bapa saudara Rasulullahs.a.w
yang mana apabila dipakaikan kasut dari
nerakamaka mendidihlah sampai ke otaknya.
Bayangkan air mendidih pun dah....... isk.
. TUpun dikira Azab paling ringan tau!
MashaAllah..




dan mereka yang meninggalkan solat Zohor
pula diibaratkan seperti meruntuhkan Kaabah.
Kalau begitu, sepanjang hidup kita ini
tak payahlah berangan-angan untuk
menunaikan haji.


dan Meninggalkan solat Asar pulak sama
dosanya dengan membunuh 1,000 orang Islam.
Firman Allah s.w.t bermaksud:
“Hai orang beriman! Janganlah kamu
lalai (lengah)
kerana harta benda dan anakmu daripada
mengingati Allah (sembahyang lima waktu).
Sesiapa yang memperbuat demikian itu,
maka mereka orang yang rugi”.
(Surah Al-Munaafiquun: Ayat 9)








Bab solat ni mmg byk yg boleh disharekan,
InsyaAllah kalau ade kelapangan bolehla
kamu gugel sendiri kelebihan mendirikan s
olat tupunkan kalau kamu rajin xSIBUK hahaha perli3.
Takpun klu sy rjin leh je share kt sni.
InsyaAllah...sbb selalunye sy malas..hehe






p/s : Marilah kita bersama2 mengambil
peluang bagi menambahkan ilmu agar diri
kita semakin bertaqwa kepada Allah SWT.
Minta maaf
kalau sy ade tersalah maklumat atau
tersalah cakap yg menyinggung perasaan kamu.
Masih byk lg yg perlu sy baiki..(sedih)
Sy bdak bru dan mahu bljr...
Moga kte sme2 ambil ikhtibar..


akibat terlampo pemaleh...kopi lalu
meng paste ja...x po...asalkan update kan??
hehhe...credit utk:http://aishahtur.blogspot.com/
Comments
1 Comments

1 ngomelan:

Anonymous said...

After getting more than 10000 visitors/day to my website I thought your dorayaki506.blogspot.com website also need unstoppable flow of traffic...

Use this BRAND NEW software and get all the traffic for your website you will ever need ...

= = > > http://get-massive-autopilot-traffic.com

In testing phase it generated 867,981 visitors and $540,340.

Then another $86,299.13 in 90 days to be exact. That's $958.88 a
day!!

And all it took was 10 minutes to set up and run.

But how does it work??

You just configure the system, click the mouse button a few
times, activate the software, copy and paste a few links and
you're done!!

Click the link BELOW as you're about to witness a software that
could be a MAJOR turning point to your success.

= = > > http://get-massive-autopilot-traffic.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Allah kan ade | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Your Name :)