Thursday, December 23, 2010

bersyukurlah!

salam...hari ni entry sikit..maleh nak memanjang2 sebab katil berkelambu da melambai2..lepaih tengok semanih kurma...boleh aku cakap kat sini..hidup jangan lupe BERSYUKUR...ustaz badlishah ade cakap..


SABAR tu berkait dengan SYUKUR



"aku bersyukur dah lulus ujian memandu...uuuu"(saje besokan)

.nak tahu sebab ape???sebabnye dalam hidup ni memang kene ade syukur..tapi bile syukur tanpe sabar..bile ujian mendatang..make kite akan susah nak bersyukur...jadi bersyukurlah dude!...tapi,dan pade mase yang same bersabo bile ade ujian mendatang...

ingat..ujian bukan sekadar dalam bentuk kesakitan dan kejerihan juge keperitan ohoh!tapi dalam kesenangan juge merupakan ujian dari ALLAH...inile entry pertame karya aku sendiri...kalo ade salah silap arap dimaapi..dan..jangan lupe untuk BERSYUKUR!solatlah dhuha sebagai tande kite syukur...


alhamdulillah...banyak sangat nikmat yang ALLAH beri pade aku sepanjang hayat hidup aku selame 19 tahun ni..jom same2 besyukor dengan aku.aku bersyukur ya ALLAH bila....:


-aku masih dikurniakan NIKMAT IMAN DAN ISLAM
-nikmat MASE LAPANG
-sihat
-panjang usie utk beramal lagi
-dapat masuk maktab sambung blajao
-x de gagal dalam pekse penting even x banyak beno A nye...oho
-dapat LESEN P dah...alhamdulillah ALLAH.......
-keluarga yang bahagie dan soleh solehah insha ALLAH
-dan terlalu banyak nikmat ALLAH yang x dapek aku nak hitung

aha sebagai konklusi..ce bace dalil ni dan hayati dengan sepenoh jiwe-miwe kome...."Jika kamu bersyukur maka Aku (Tuhan) akan menambah (nikmat) itu kepada kamu. Dan jika kamu engkar maka sesungguhnya seksa Aku amat pedih." - (Surah Ibrahim, ayat 7)



Wednesday, December 22, 2010

baiklah!aku dah bertekad!

salam semangat!hari ni aku berazam lagi bertekad nak tulis blog gune tinta aku sendiri..ciwah wah!aku akan mencoba!di samping kadang kopi pasta sikit gak...hehehe..baiklah itu saje!chiow meow


tah tetibe sand castle pulok...ni ala2 semangat aku ni!hiyarhh(kempis kempas hidung)

Tuesday, December 7, 2010

KAMU YANG CHANTEQUE

Sekarang ni ramai orang cantik. Semua berebut-rebut nak cantik. Tangkap je gambar skit, "Wah macam cantik je aku dalam gambar ni" tup tup xsampai 5saat dah jadi profile pic T___T... Motif? Saya pun pumpuan.. Saya paham kamu.. kadang-kadang saya pun susah gak nak tahan napsu neh nak tayang muke ni walaupun xdela cantik mcm kamu2 tu...hehe


Tapi saya mmg sukaa n respect sangat-sangat kat perempuan yg xtaruk gmbr die, or maybe taruk gmbr tp mcm *misteri gitulah cam org xtahu pun mane satu die, xpun taruk gmbr yg sopan yg biase2 je xdela buat horang tgk tak kelip mate en. Macam ade membe aku ni lah....Die ni cun...cantik sangat sangat....Tapi die jage elok je...Gambar xtaruk...Rase cam best je...Rase terjage.. Rase selamat... Terhindar dr fitnah2..InsyaAllah.. Suke sgt ngn pompuan jenis cmni..hehe.........




Tapi cam sedih je bile pompuan cantik..taruk gmbr die byk3...Sebab die rase sayang mcm xtayang...hahaha *xkisahla ape2 niat mereka pun.. Tapi hr2 mesti update truk gambar terlatest... Subhanallah..mmg cantik...tpi sayang...tayang sesaje cmtu je...hmm.....Lepastu kan dah susah hati bile orang lain amek gambar die, simpan dlm laptop la..save dlm hp la...pastu ade yg curi buat gmbr profile la... diri sendiri yg geram... tpi hati mesti ade bangga le tuh...xbyk sket mesti ade terase bangga punye...hehe sy tahu....susah kan ble dah cantik tu....


Lepastu mesti pening..eh nk letak gmbr profile yg mane eh...nak letak gmbr ni ke gmbr tu...Yg ni cm lg cute...ni cute gk tpi hidung nmpk cam kemek skit tapi cute..Ishh camne eh..nk kne istikrah dlu ke nih...hehe..hmm susah kan...


Kamu yg cantik...sape yg bg kamu cantik tu....hrni bape kali kamu bersyukur sebab kamu cantik...pastu bsyukur sbb dpt nikmat lain ade x? Sampai bile kamu nak maintain cantik.. kamu kamu...hijabkanla kecantikan kamu tu.. Maka kamu akan lebih cantik dr cantik kamu yg sekarang nih... Mudah2an begitulah.....


Ya Allah peliharalah kami, lindungilah kami, kuatkanlah hati2 kami. Jauhilah kami dari godaan syaitan... Ampunilah segala dosa-dosa kami.... Ameen......




P/S : jangan plak kate kamu xcantik... sebab semua Ciptaan Allah tu sume cantik2...indah..sempurna...lebih2 lagi ciptaan Allah yang bernama manusia....

Friday, December 3, 2010

Sibuk alasan untuk tinggalkan solat.....?


Well itu yg dpt aku perhatikan skrg ni... Bile dah sibuk..
Asyik sgt dgn kerja..Sampai lupe nak SOlat.
.Astagfirullah.. Ade yg Sibuk berkerjalah, sibuk
buat assigment, sibuk MAIN INTERNET sibuk
bersembang, dan sebagainya...Lainlah kalau sibuk
SOLAT..Tak pernah pun saye dgr orang cakap
"Wei sameon, malam ni maybe aku xdpt join
korang g tgk bola kat kedai mamak tu kot,
sbb aku rase malam ni aku SIBUK nk solat
la..nak tahajud, pastu nak buat solat hajat
doblas rakaat, pastu ingat nak khatamkan
quran malam ni, so rase2nye mmg BUSY
gile aa aku nk beribadat so, sory ek" hehe




Sangat sedih bile orang ambil ringan je
dengan SOlat ni. Tak rasa berdosa pun
tinggalkan solat..ALLAH.. Hukum solat
tu WAJIB tau.. main internet kategori
WAJIB ke?? "Ala lek r, aku tgh pujuk
awek aku ni...Klu tinggal jap nnt die
merajuk 5tahun ngan aku" hahaha..
nak lempang pakwe die ke nk lempang
awek die? Kan lebih best kalau awak
tu solat dlu.. ajak awek tu same2
solat, moge hatinya lembut skit
pastu dh xmrajuk dah ke.." Dah la kapel..
Salah..xsolat plak..Lagilaa salah...
Ape da contoh aku bg ni rase nak makan
eskrem asamboi je...hahaa




Alaa sume bende2 lain boleh je tinggalkan
kejap nk solat, tpi jgn la bwk bende2
tu ke tmpt solat pule..Xkhusyuk nnt!



Kite ni memang diwajibkan Allah untuk
mendirikan solat dengan tujuan mengingati-NYA..
Hanya dengan solatlah kite dapat mendekatkan
diri dan selalu mengingati Allah..


Firman Allah bermaksud: “Tidaklah Aku jadikan
jin dan manusia kecuali untuk menyembah-Ku”
(Surah Adz-Dzariyat: Ayat 7).




Sy ade kenal seorang hamba Allah ni..tiap2 kali sy tanye dah solat ke.. Jawapan die.. Dah (which is tipu) ataupun Period, xboleh solat (pun tipu gak sbb sminggu lepas tnye xleh solat gak BAPE BNYK KALI DAA KAMU PERIOD...)


Dan bile keluar jalan2 ke..Macam xsempat nk
solat maghrib kat rumah, so kene stop kat
masjid mne2 solat, so disebabkan perempuan
kat Sudan ni xdela pakai "telekung" so xde
la disediakan telekung di tempat2 solat..
Kene ready bawak la, tpi sbb die xbw die
pun malas nk turun kereta...Lalu burn la
solat maghrib die begitu sahaja...Kalaulah
die tau azab, hukum, akibat, dan ape yg
die telah rugi disebabkan die xsolat td..
Maka akan menangislah die seumur hidup...

.Sy jamin..Itupun kalau die benar2 menghayatila..




Kalau kite tinggalkan solat, bukan dapat
seksaan kat akhirat je! dekat dunia, ketika
sakaratul maut, dkat kubur last skali kat akhirat.




SEKSAAN KETIKA HIDUP DI DUNIA
1. Allah swt. mengurangkan keberkatan umurnya
2. Rezekinya dipersempitkan oleh Allah swt.
3. Tidak ada tempat baginya di sisi agama Islam
4. Hilang cahaya soleh dari wajahnya
5. Amal kebajikan yang dilakukannya langsung
tidak diberi pahala




SEKSAAN KETIKA SAKHARATUL MAUT
1. Ia akan menghadapi sakharatul maut
dalam keadaan hina
2. Matinya dalam keadaan menderita
kelaparan
3. Matinya dalam keadaan yang tersangat
hauswalaupun diberi minum
air sebayak tujuh lautan




SEKSAAN KETIKA DALAM KUBUR
1. Allah swt. akan menyempitkan kuburnya
dengan sesempit-sempitnya
2. Kuburnya akan digelapkan
3. Allah swt. akan menyiksanya dengan
pedih sehingga hari Qiamat




SEKSAAN KETIKA BERADA DI AKHIRAT
1. Ia akan dibelenggu dan diseret ke
padang Mashyar oleh Malaikat
2. Allah swt. tidak akan memandangnya
dengan pandangan belas
kasihan
3. Allah swt. tidak akan mengampuni dosanya

dan dia akan disiksa
dengan keras di dalam neraka


dan byk lg sbnrnye..




Baca betul2... Kalau rase2 sanggup nak lalui
semua seksaan ni, boleh jer nk tgglkan solat.
Sy xsanggup oo..Xmau Xmau...Nak solat! xmo tggl2..



Ulama berpesan untuk kite jadikan renungan iaitu sesiapa meninggalkan solat Maghrib,
dosanya seperti berzina dengan ibunya
sendiri bagi lelaki dan berzina dengan bapanya
sendiri bagi yang perempuan! Jadi ape beza
sumbang mahram dengan meninggalkan solat
maghrib?? Kalau kite tbce psl berita sumbang
mahram mesti kite akn kate ISK ISK TERUKNYE
la ape bagaila...Abes klu kte tertgglkan solat
maghrb sbb layan drama kat TV tu..? Isk isk
teruknye kite ni kan...


Dan Sesiapa yang meninggalkan solat Isyak,
Allah tidak reda ia hidup di bumi-Nya.


Ini bermakna, setiap langkah kita tidak
mendapat perlindungan- Nya di dunia ini.
Lebih malang bila kita diazab di dunia yang
lain nanti (akhirat).


Dan Sesiapa meninggalkan solat Subuh
pula, dia akan diseksa selama enam puluh
tahun (waktu akhirat) dalam neraka.


Perlu kite ingat, azab paling ringan adalah
seperti mana azab yang dikenakan terhadap
Abu Talib, iaitu bapa saudara Rasulullahs.a.w
yang mana apabila dipakaikan kasut dari
nerakamaka mendidihlah sampai ke otaknya.
Bayangkan air mendidih pun dah....... isk.
. TUpun dikira Azab paling ringan tau!
MashaAllah..




dan mereka yang meninggalkan solat Zohor
pula diibaratkan seperti meruntuhkan Kaabah.
Kalau begitu, sepanjang hidup kita ini
tak payahlah berangan-angan untuk
menunaikan haji.


dan Meninggalkan solat Asar pulak sama
dosanya dengan membunuh 1,000 orang Islam.
Firman Allah s.w.t bermaksud:
“Hai orang beriman! Janganlah kamu
lalai (lengah)
kerana harta benda dan anakmu daripada
mengingati Allah (sembahyang lima waktu).
Sesiapa yang memperbuat demikian itu,
maka mereka orang yang rugi”.
(Surah Al-Munaafiquun: Ayat 9)








Bab solat ni mmg byk yg boleh disharekan,
InsyaAllah kalau ade kelapangan bolehla
kamu gugel sendiri kelebihan mendirikan s
olat tupunkan kalau kamu rajin xSIBUK hahaha perli3.
Takpun klu sy rjin leh je share kt sni.
InsyaAllah...sbb selalunye sy malas..hehe






p/s : Marilah kita bersama2 mengambil
peluang bagi menambahkan ilmu agar diri
kita semakin bertaqwa kepada Allah SWT.
Minta maaf
kalau sy ade tersalah maklumat atau
tersalah cakap yg menyinggung perasaan kamu.
Masih byk lg yg perlu sy baiki..(sedih)
Sy bdak bru dan mahu bljr...
Moga kte sme2 ambil ikhtibar..


akibat terlampo pemaleh...kopi lalu
meng paste ja...x po...asalkan update kan??
hehhe...credit utk:http://aishahtur.blogspot.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Allah kan ade | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Your Name :)